În septembrie 2016 Comisia Europeană a publicat cel de-al doilea pachet legislativ cu scopul de reformare a drepturilor de autor pe piața unică digitală. În opinia deputatului USR Cătălin Drulă, preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informației care a discutat acest pachet, se introduc de fapt noi restricţii ale libertăţii internetului.
Sunt introduse drepturi auxiliare de autor pentru editorii de presă, limitând astfel accesul liber la publicații jurnalistice și de divertisment, și se impune obligația de supraveghere a conținutului din punct de vedere al respectării drepturilor de autor, de către platformele online care primesc conținut de la utilizatori.
Într-o intervenţie la Radio România Actualităţi, Cătălin Drulă şi-a explicat poziţia:
„Am auzit foarte multe opinii negative despre această directivă care, de altfel, a stârnit foarte multe controverse și există foarte multe îngrijorări legate de atingerile pe care le aduce atât dreptului la liberă exprimare cât și piedici pe care le-ar pune proiectelor antreprenoriale și inovației în Uniunea Europeană.
Este vorba și despre acea taxă pe link care a fost introdusă în Germania și Spania înainte de această directivă, cu efecte negative pe toate planurile. Este vorba despre prevederi privind acest domeniu al strângerii de date prin mijloace automate, data mining, un domeniu care va sta la baza inovațiilor viitoare în economia europeană pentru care nu se prevăd excepții decât pentru cercetare, deci cumva domeniul comercial și dezvoltarea de business în Europa este lăsată în aer. Foarte multe prevederi care nu e clar ce interes public servesc.
Cred că România poate și trebuie să aibă o voce puternică și la limită să susțină respingerea acestei directive, dacă nu servește un interes public în Uniunea Europeană”.