USR se opune schimbării procedurilor de numire a șefilor din justiție

USR se opune schimbării procedurilor de numire a șefilor din justiție

Partidul Uniunea Salvați România se opune proiectului de lege inițiat de Călin Popescu Tăriceanu ce prevede schimbarea procedurilor de numire a șefilor din sistemul de justiție.

Constituția României stipulează clar că autoritățile publice sunt organizate potrivit principiului separației, dar și echilibrului puterilor legislativă, executivă și judecătorească. Astfel, între autoritățile publice ce reprezintă cele trei puteri există o relație de colaborare și control. De aceea, președintele României are ca atribuție numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor, la propunerea CSM, iar ministrul Justiției este membru al CSM și are ca atribuție supravegherea eficienței parchetelor.

„Autoguvernarea sistemului judiciar este consacrată în Constituție prin înființarea și funcționarea CSM, care are rolul de garant al independenței justiției. Trebuie subliniat însă că existența CSM nu înseamnă eliminarea oricărui control reciproc între puteri și nici a celorlalți actori implicați activitatea de administrare a justiției ori de luare a unor decizii referitoare la cariera magistraților. De fapt, eliminarea altor actori instituționali ar goli de conținut principiul echilibrului puterilor și ar conduce la o funcționare autarhică a autorității judecătorești”, a explicat George Edward Dîrcă, senator USR și membru în comisia pentru constituționalitate.

Citește și: USR susține menținerea MCV în România

Actuala procedură de numire și revocare a procurorilor șefi este conformă nu doar cu principiile din Constituția României, dar și cu practicile de numire și revocare din multe alte state membre ale UE (Grecia, Irlanda, Portugalia, Spania etc).

În ceea ce privește modificările propuse la procedura de numire a conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție, USR consideră că eliminarea CSM este de natură să aducă atingere rolului constituțional recunoscut acestei instituții, de garant al independenței justiției.

În concluzie, partidul Uniunea Salvați România respinge categoric propunerea legislativă de schimbarea a procedurilor de numire în sistemul judiciar.

Citește și: USR va ataca la CCR legalizarea nepotismului