Mesajul USR la nivel european: Populismul este toxic

Deputatele USR, Oana Bîzgan și Cristina Prună, fac parte din delegația care reprezintă Parlamentul României la lucrările sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care se desfășoară între 24-28 aprilie la Strasbourg.

Pe agenda reuniunii se regăsesc teme de actualitate și interes precum amenințările la adresa valorilor europene reprezentate de creșterea populismului, xenofobiei, antisemitismului și a islamofobiei în Europa, accentuarea inegalităților de venituri între femei și bărbați, protecția femeilor refugiate de violența de gen, precum și funcționarea instituțiilor democratice din Turcia și situația drepturile omului în Caucazul de Nord.

„Noul tip de populism care se răspândește în Europa și în lume este mai agresiv decât în trecut și promovează speranțele false și frica irațională, în detrimentul valorile noastre europene de bază, precum drepturile omului, statul de drept, diversitatea și unitatea. Acest tip de populism se folosește de multe ori de referendumuri ca instrumente de legitimitate democratică falsă pe termen scurt, în loc să implementeze politici durabile pe termen lung. Este evident cât de toxic poate fi acest tip de populism și începem să vedem efectele sale peste tot în lume. În Franța, o țară care are la bază principiile de egalitate, libertate și fraternitate, patru din zece alegători au ales un candidat extremist la alegerile prezidențiale, ceea ce ar trebui să ne aducă aminte că nu există garanții pentru democrație, ci trebuie să luptăm în fiecare zi pentru a-o păstra”, a declarat Cristina Prună, deputat USR în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

USR respinge noul tip de populism și promovează valorile europene și consolidarea democrației, pentru a împiedica politica urii și a divizării.

„Misiunea noastră ca parlamentari ar trebui să fie găsirea unei modalități de a crea în rândul oamenilor speranțe care se bazează pe principii cu adevărat democratice, pe soluții raționale și plauzibile. Aceasta, cred, este singura modalitate de a lupta pentru valorile și principiile noastre europene și pentru a împiedica politica urii și a divizării”, a susținut deputata USR Cristina Prună.

Oana Bîzgan, președintă a Comisiei pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi din Camera Deputaților, a susținut în cadrul Adunării Parlamentare că răspândirea noului tip de populism are ca urmare o tendință regresivă în ceea ce privește egalitatea de gen în societățile europene.

„Cazurile recente arată că societatea se află într-un declin în ceea ce privește egalitatea de gen, iar numărul actelor de violență împotriva femeilor este în continuă creștere. Politicieni populişti promovează și cultivă modele familiale care nu mai sunt de actualitate. De cele mai multe ori, demagogia intrinsecă tot mai frecventă încurajează explicit violența la toate nivelurile sociale, încercându-se reducerea statutului femeii doar la nivelul de reproducere și de îngrijire a gospodăriei”, a explicat deputata USR Oana Bîzgan.

Adunarea parlamentară a Consiliului Europei este unul dintre cele două organe statutare ale Consiliului Europei, organizație internațională dedicată apărării drepturilor omului, a democrației și a statului de drept. Adunarea este formată din 318 de parlamentari delegați de către parlamentele naționale ale celor 47 de state membre ale Consiliului și în general se întrunește de patru ori pe an pentru sesiuni plenare de o săptămână de la Strasbourg. Adunarea Parlamentară alege judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului. România a devenit al 32-lea membru al Consiliului Europei pe 7 octombrie 1993.