USR susține protestele împotriva grațierii corupților

USR susține protestele împotriva grațierii corupților

Partidul Uniunea Salvați România susține protestele de stradă împotriva votului PSD de miercuri, 3 mai, din Comisia Juridică a Senatului, în favoarea grațierii parțiale sau totale a faptelor de corupție care implică luarea și darea de mită, traficul de influență și complicitatea la traficul de influență.

PSD a decis excluderea infracțiunilor prevăzute la articolele 289-294 din Codul Penal din lista infracțiunilor exceptate de la grațiere și să îi absolve de pedepse pe toți ce condamnați pentru aceste infracțiuni comise până la data de 1 ianuarie 2017.

Acest proiect de lege care urmează să fie discutat în plenul Senatului îi va absolvi de responsabilitatea ilegalităților comise pe Dan Voiculescu, Elena Udrea, Dan Șova, Viorel Hrebenciuc, aceștia fiind doar câțiva dintre cele aproape 250 de persoane potențiale beneficiare ale legii.

USR s-a opus adoptării proiectului PSD și va continua să o facă în Parlament și în stradă. Senatorii din Comisia Juridică vor discuta joi despre grațierea infracțiunilor de serviciu, respectiv abuzul în serviciu și conflictului de interese, iar USR va vota împotrivă.

Președintele USR Nicușor Dan a declarat că PSD dovedește din nou că are o singură miză, salvarea corupților, nu binele cetățenilor.

USR consideră că actuala putere se folosește în cel mai pervers mod de situția disperată a unora dintre deținuții din închisorile românești, fără a avea niciun interes real pentru rezolvarea problemelor semnalate de CEDO.

„PSD urmărește doar noi modalități de a-și scăpa membrii și clientela politică de executarea pedepselor la care au fost condamnați pentru furtul sistematic din avutul public”, a declarat deputatul USR Silviu Dehelean, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților.

Prezentăm un scurt inventar al demersurilor lor din ultimele patru luni, toate promovate sub pretextul rezolvării situației din penitenciare:

1. Ordonanța de urgență nr. 13/2017 a încercat reducerea sferei de aplicabilitate a infracțiunilor de serviciu sau chiar dezincriminarea totală a unora dintre ele: conflictul de interese, neglijența în serviciu, abuzul în serviciu, favorizarea făptuitorului etc. USR a protestat față de acest proiect demarând primul protest de tip sit-in din Parlamentul României, s-a solidarizat cu protestatarii din stradă și a propus amendamentele care au dus la adoptarea legii de respingere a acestei ordonanțe.

2. Puterea a adoptat de curând legea care redenumește infracțiunea de conflict de interese și îi reduce sfera până aproape de desființare. Această lucrare s-a făcut cu complicitatea tăcută a partidelor care ar fi trebuit să facă parte din opoziție: PNL și PMP. Doar USR s-a opus în Comisia Juridică a Camerei Deputaților adoptării acestui proiect de lege, a depus amendamente pentru ca efectul legii să fie doar acela al adaptării textului de lege la deciziile CCR si le-a susținut în plen. USR a fost cenzurată în plenul camerei deputatilor, PSD-ul dovedind inca o data un profund dispret pentru regulile democratiei. Singurul sprijin în această bătălie a venit din partea Ministrului Justiției care a susținut același punct de vedere cu al nostru. Mai mult, Ministerul a demarat un proiect legislativ care propune aceeași soluție ca și amendamentul depus de USR. În acest moment ne evaluăm opțiunile pentru a încerca blocarea acestui proiect și luăm în considerare solicitarea efectuării unei verificări de constituționalitate. În caz contrar vor scapa foarte multi politicieni cercetati pentru conflict de interese si se va da liber la combinatii cu banul public.

3. Proiectul de modificare a Legii privind executarea pedepselor a primit raport de adoptare de la Comisia juridică a Camerei deputaților. USR se va opune adoptării legii în forma adoptată de Comisia domnului Eugen Nicolicea și va utiliza toate instrumentele parlamentare pentru a bloca acest proiect pe care îl considerăm o nouă încercare de a obține o grațiere mascată.

USR consideră că:

– beneficiul de 6 zile care se vor considera executate la o perioadă de 30 de zile petrecute în condiții de detenție improprii este mult prea mare. USR a susținut varianta beneficiului de 3 zile acordate la 30 de zile in conditii improprii.
– posibilitatea de „a cumpăra” zile executate este imorală și foarte periculoasă. De asemenea, se va crea o discriminare bazată pe avere: deținuții care au situție materială bună sau o familie care să îi susțină vor putea să renunțe mai ușor la salariul pentru munca prestată, față de un deținut fără susținere sau fără familie.
– este excesivă creșterea beneficiului în zile considerate executate, de la 20% la 25% pentru munca remunerată, de la 25% la 33% pentru munca neremunerată și de la 33% la 50% pentru munca pe timp de noapte. USR consideră că reglementarea actuală este suficientă.
– instituirea obligativității impusă autorităților din penitenciare de a acorda deținuților unele recompense, fără a putea decide de la caz la caz, în funcție de situația concreta, nu este justificat. Mai mult, printre aceste recompense, sunt enumerate unele care nu pot fi acordate simultan, ci doar alternativ, textul propus având carențe din punctul de vedere al tehnicii legislative.
– formula propusă de PSD este incorectă pentru ca nu ține cont de situația individual a fiecărui deținut, ceea ce va conduce la situații inechitabile, în care unii deținuti care beneficiază de condiții bune de detenție se vor bucura de același beneficiu ca și detinuții cazați în condiții mult mai proaste.