USR solicită urgentarea votul pe Legea anti-cianuri în minerit

Partidul Uniunea Salvați România va organiza în Parlamentul României o conferință științifică legată mineritul cu cianuri, proiectul de la Roșia Montană și alte proiecte asemănătoare, la care vor fi invitați toți parlamentarii și în mod special deputații, care urmează să-și dea votul final pe un proiect de Lege Anti-cianură, inițiat încă din 2007.

Decizia vine după ce, la sfârșitul lui trecute, pe 28 aprilie, membrii Parlamentului European (PE) au votat cu o largă majoritate, 566 de voturi ”pentru” și 8 ”împotrivă”, o rezoluție care reiterează apelul către Comisia Europeană prin care îi solicită, în mod imperativ, interzicerea cât mai curând posibil a utilizării cianurii în minerit. Prezentul document face trimitere și la rezoluția PE din 5 mai 2010, inițiată în urma luptei pentru salvarea Roșiei Montane, prin care, de asemenea, s-a cerut Comisiei Europene adoptarea unei directive privind interzicerea mineritului care utilizează cianura. Printre concluziile Comisiei europene de Mediu care au dus la adoptarea prezentei rezoluţii se numără necesitatea de a reduce volumul de resurse terestre primare extrase şi, în schimb, concentrarea pe refolosire şi reciclare.

”De când au început dezbaterile publice legate de proiectul minier de la Roșia Montană, s-au exprimat zeci și sute de experți din diferite domenii, din țară și din străinătate. Din păcate, zecile de milioane de dolari cheltuiți de compania minieră cu publicitatea au blocat opiniile specialiștilor, înlocuindu-le cu părerile unor maeștri în lobby și publicitate. Scopul acestei conferințe pe care o va organiza USR e de rezuma opiniile experților care, într-o majoritate covârșitoare au desființat proiectul minier, începând cu utilizarea cianurilor”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu, care a urmărit, ca jurnalist de investigație, subiectul Roșia Montană începând cu anul 2002.

”Opiniile profesorilor din universitățile din țară și străinătate ori ale membrilor Academiei au fost ignorate, în ciuda avertismentului lor cât se poate de clar: ”Cianura UCIDE!””, a arătat Mihai Goțiu în cadrul unei declarații politice susținute marți, în plenul Senatului. Parlamentarul USR a citat, în cadrul declarației, din rezoluția unei conferințe științifice internaționale, organizate la Cluj, în noiembrie 2011, sub patronajul Academiei Române, a Universității Babeș-Bolyai și a ICOMOS România în care se arăta: ”Riscurile induse peisajului şi mediului de proiectul RMGC sunt multiple, severe şi de lungă durată, iar gestiunea efectelor acestora rămâne după încheierea exploatării, în seama exclusivă a statului român. Iazul de decantare din Valea Cornei va fi o veritabilă bombă ecologică cu potenţial de explozie întârziată.”

”La finalul conferinței, sper că veți înțelege de ce USR susține votarea, fără alte întârzieri, a proiectului Legii anti-cianură. După 10 ani de la inițierea lui și după ce reprezentanții cetățenilor europeni din PE arată că au înțeles riscurile continuării unor asemenea activități distructive pentru natură, mediu și, în cele din urmă, umanitate, e timpul să ne asumăm și noi responsabilitatea unei decizii care, vă asigurăm, va intra în istorie”, a mai afirmat Mihai Goțiu, în declarația politică asumată de grupurile parlamentare ale USR.