Cineaștii au protestat în Parlament față de respingerea Ordonanței Cinematografiei

Cineaștii au protestat în Parlament față de respingerea Ordonanței Cinematografiei

Un grup de cineaști, printre care regizorul Tudor Giurgiu și actrițele Alina Grigore și Ioana Bugarin, a protestat, marți, în Parlament față de respingerea Ordonanța Cinematografiei. Ei au împărțit pliante și au cerut o dezbatere reală pe această Ordonanță, inițiată de Guvernul Cioloș, care modernizează legislația în domeniul Cinematografiei.

„O eventuală respingere a ordonanței ar echivala cu o întoarcere în timp, practic s-ar reveni la vechea lege a cinematografiei care împiedică accesul tinerilor la finanțare, îngreunează realizarea co-producțiilor europene, înlesnește corupția și cheltuirea banului public pe producții lipsite de valoare artistică. Respingerea ordonanței ar echivala cu decapitarea a încă unor posibile generații de cineaști, de tineri absolvenți de film care vor renunța să mai facă film în condiţiile în care sunt împiedicați să obțină finanțările necesare realizării de filme. De asemenea, respingerea ordonanței ar aduce resemnarea actualei generații de cineaști, cărora li s-a promis în nenumărate rânduri că legislația va fi îmbunătățită și adusă în sincron cu legislația europeană”, au arătat cineaștii într-o scrisoare deschisă către parlamentari. (Puteți citi scrisoarea integrală în materialul atașat – Scrisoare deschisa OUG cinematografie)

USR a fost singurul partid politic care s-a opus raportului de respingere a OUG 91/2016 în Comisia de Cultură din Camera Deputaților. Această Ordonanță a fost desființată, în doar opt minute, fără să existe o dezbatere reală.

Președintele USR, Nicușor Dan, a cerut înainte de votul final din plenul Camerei Deputaților, retrimiterea Ordonanței Cinematografiei în Comisia de Cultură pentru a organiza o dezbatere la care să participe și cineaștii, dar majoritatea parlamentară PSD, ALDE și UDMR a votat împotrivă.

La votul final, care a avut loc marți în plen, în prezența grupului de cineaști, PNL și PMP au votat alături de USR pentru aprobarea Ordonanței Cinematografiei, deși în Comisia de Cultură reprezentanții opoziției nu s-au opus raportului de respingere a OUG 91/2016. Cu 97 de voturi pentru și 176 împotrivă, Ordonanța a fost respinsă, iar singura soluție rămâne retrimiterea legii în Parlament de către președintele Klaus Iohannis.

Respingerea Ordonanței în plenul Camerei Deputaților va avea drept consecințe micșorarea șanselor tinerilor cineaști de a obține finanțări pentru filmele lor de debut și revenirea la un sistem de organizare a concursurilor cinematografice care și-a arătat demult limitele.

Respingerea Ordonanței va însemna, de asemenea anularea independenței acordate Arhivei Naționale de Film, care ar fi creat premisele modernizării acestei instituții și, implicit, o conservare potrivit standardelor internaționale a patrimoniului cinematografic în mare parte neglijat.

În plus, respingerea OUG 91/2016 va perpetua blocajul în care se află multe consilii locale care doresc să redeschidă pentru public sălile de cinema, dar nu au fonduri pentru retehnologizare, și ar conduce la dispariția totală a sălilor de cinema în localități mici.