PSD a măcelărit Ordonanța 79

PSD a măcelărit Ordonanța 79

Reforma în sănătate inițiată de fostul ministru Vlad Voiculescu devine istorie. USR s-a luptat trei luni de zile în care a negociat și a dezbătut Ordonanța 79/2016 prin care se puneau bazele transparentizării și se crea cadrul necesar înlăturării conflictelor de interese din sănătate. Majoritatea PSD-ALDE-UDMR nu s-a putut abține și a modificat documentul cât să se modifice ceva, dar să nu se schimbe nimic. Cu această ocazie, i-au plătit și o poliță fostului ministru pentru că le-a fost mai important să păstreze sinecurile existente în loc să încerce să vindece sistemul de sănătate.

Încă de la prima dezbatere publică, USR a susținut adoptarea OUG 79/2016 în forma inițială sau cu amendamente care să contribuie pozitiv la efectele reformatoare ale acestui act normativ. Majoritatea amendamentelor admise de Comisiile responsabile au demontat mecanismele reformatoare ale ordonanței. Uniunea Salvați România, în ciuda muncii depuse de către deputații Tudor Rareș Pop și Emanuel Ungureanu, nu a putut valida prin vot pozitiv acest proiect de lege.

”În forma finală a legii propusă spre adoptare de către PSD, nu există situații de incompatibilitate și nici conflict de interese la nivelul conducerii unităților sanitare, indiferent că vorbim de managerul spitalului sau de șeful de secție. Cum ar veni, totul e bine și frumos pentru majoritatea guvernamentală și domeniul sănătății nu are nevoie de reformă. Adaug la această situație și amendamentele care permit cadrelor de conducere să fie în mai multe locuri deodată – și la cârma spitalului, și în operație și la cabinetul particular și la cursuri la universitate. Ca să fiu direct, PSD a măcelărit în acest fel reforma în sănătate”, a declarat Tudor Rareș Pop, deputat USR, membru în Comisia pentru Sănătate și Familie.

”Singura victorie rămâne în zona pilonului de profesionalizare, unde am reușit să păstrăm deschiderea oferită de OUG 79/2016 celor care vor să candideze pentru funcția de manager, masteranzi care însă nu sunt medici sau cadre universitare, dar care au absolvit în management economic, juridic, administrativ și sanitar. Mai avem și câteva modificări care limitează parțial numirile discreționare realizate de Senatul universităților de medicină și farmacie, dar mai mult de ochii lumii, fără un impact major în spargerea feudelor din Sănătate. Reforma în sănătate a ajuns în zona contra-reformei PSD”, a susținut Emanuel Ungureanu, deputat de Cluj și vice-președinte al Comisiei de Sănătate.

Nici profesionalizarea nu a scăpat pe de-a întregul, fiind ciuntită semnificativ. Unul din amendamente elimină prevederea care spune că ”un contract de management va avea la bază un buget global negociat a cărui execuție va fi evaluată anual”. În forma ei originală, ordonanța 79 responsabiliza și profesionaliza sistemul sanitar românesc și pe reprezentanții ei. În forma ei actuală, ne arată totuși cât de puțin își doresc membrii coaliției otrăvite PSD-ALDE-UDMR un sistem sanitar deschis, onest, transparent și orientat către binele pacienților și demnitatea corpului profesional.