Nicușor Dan, demisie de onoare din USR

Președintele partidului Uniunea Salvați România, Nicușor Dan, a anunțat, joi, 1 iunie, că își dă demisia de onoare din partid, ca urmare a deciziei din Biroul Național cu privire la poziționarea USR în privința inițiativei de modificare a articolului 48 din Constituție. Nicușor Dan a declarat că rămâne disponibil pentru politica românească și USR, dacă unul dintre forurile de conducere ale partidului va schimba decizia Biroului Național.

Declarația integrală a lui Nicușor Dan din conferința de presă

Vă anunț demisia mea din USR. Sunt trei motive importante pentru care o fac. Primul dintre ele este opinia mea fermă că lucrul cel mai rău care se poate întâmpla în România acum este ca dezbaterea principală să nu fie pe cine fură și cine nu fură, ci pe cine apără tradițiile și cine nu le apară. În felul acesta, o să ajungem ca în 20 de ani oamenii o să fure în continuare spunând că apără tradițiile. Acesta este un pericol uriaș pentru România.

Al doilea motiv este că simt o datorie pentru oamenii care ne-au votat. Tema familiei este foarte importantă pentru fiecare dintre ei. Este o temă intimă, ce ține de identitate, de sentimentul religios. Chiar dacă ea este importantă pentru ei ca persoane, chiar dacă nu este importantă pentru societate. Pentru că USR-ul a fost votat și de oameni care sprijină acest referendum, câteva sute de mii, și de oameni care nu îl sprijină, este convingerea mea fermă că USR trebuie să se adreseze și unora și altora.

Peste aceste două motive aș fi putut să trec, în virtutea principiului că al democrației că majoritatea are întotdeauna dreptate. A fost un vot prin care colegii mei s-au poziționat. Este însă un al treilea motiv care ține de onoare. În etapele de formare ale acestui partid, fie că a fost USB la început, fie că a fost USR mai apoi, în zecile de întâlniri pe care le-am avut cu oamenii, pe care încercam să îi conving să vină către această construcție, le-am promis și a fost o promisiune personală că în partidul acesta este loc pentru toată lumea: este loc și pentru progresiști și este loc și pentru conservatori și că nu va exista o decizie a partidului care să fie în contradicție cu sentimentele lor intime, importante, identitare. Culmea este că această rețetă a funcționat: am avut colegi progresiști care au lucrat foarte bine cu colegi conservatori, aici în Parlament, au făcut proiecte de lege, au făcut politici publice, și a fost armonie. Această decizie vine să spună, în opinia mea, că unii dintre colegii noștri sunt colegi de mâna a doua, iar convingerile lor intime pe o chestiune importantă pentru ei intră în contradicție cu direcția în care partidul vrea să meargă. Pentru asta, eu am făcut o promisiune pe care eu mi-o asum și de care nu m-am putut ține. E o chestiune de onoare și asta antrenează demisia mea, azi, din USR.

Nu este nimic dramatic, este o construcție cu mulți oameni. În această construcție a apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcție. Eu nu cred că direcția aceasta este bună, însă este dreptul lor s-o facă. Le urez succes și sunt convins că se vor ține de cuvânt și tot ceea ce am promis în campania electorală va fi realizat de USR.

Vreau să mulțumesc foarte multor persoane care mi-au scris, mi-au telefonat, au încercat să mă convingă să revin asupra deciziei, precum și colegilor mei, câțiva dintre ei sunt aici. Eu rămân disponibil pentru politica românească, rămân disponibil pentru USR, dacă USR printr-un for mai înalt decât Biroul Național de ieri își reconsideră decizia pe care a luat-o.

Vreau să fac încă o precizare pentru că nu a fost relatată corect. Nu a fost o țâfnă de moment pe care aș fi avut-o eu, ieri, după ședinta Biroului Național. Am avut o ședință de Birou Național duminică, iar în acea ședință mi-am anunțat colegii din Biroul Național de decizia mea în cazul în care votul va fi așa cum a fost. Am revenit cu un email ieri în care le-am expus motivele pentru care o să o fac, le-am spus inclusiv ce o să spun în conferința de presă de azi, dacă lucrul acesta se întâmplă, deci a fost o decizie asumată, pe care am comunicat-o, ca toată lumea să fie în cunoștință de cauză. Îmi pare rău că această chestiune se suprapune peste campania electorală a colegilor noștri din câteva orașe din România. Aș fi putut să întârzii cu anunțul, dacă nu l-ar fi făcut alții.

Biroul Național al partidului Uniunea Salvați România se va întruni, joi seară, de la ora 18:00, iar în urma ședinței va transmite un comunicat oficial din partea USR, după demisia de onoare a președintelui Nicușor Dan.

Parlamentarii și consilierii partidului Uniunea Salvați România vor continua activitatea din Parlament și Consiliile locale pentru a combate corupția și incompetența din sistem. Valorile USR se bazează pe democrație internă, integritate și transparență față de membrii USR și față de societate.