USR: Sfârșitul coaliției PSD – ALDE a fost anunțat la Casa Albă

USR: Sfârșitul coaliției PSD – ALDE a fost anunțat la Casa Albă

USR apreciază sprijinul administrației americane pentru continuarea luptei anti-corupție și susținerea statului de drept în România. Acest mesaj de sprijin, transmis cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohannis în SUA, prevestește sfârșitul coaliției PSD – ALDE.

Prin susținerea eforturilor forțelor reformiste, SUA descurajează în mod clar tentativele actualei majorități PSD-ALDE de a face reversibile progresele înregistrate în justiție și în lupta împotriva corupției în ultimii ani și de a discredita niște instituții care sunt model de bune practici la nivelul internațional.

Faptul că președintele României se numără printre primii patru lideri ai UE invitați la Casa Albă de noua administrație este o confirmare a importanței pe care Washington-ul o acordă Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România și SUA. De altfel, președintele SUA a recunoscut contribuția importantă a României la NATO în Afganistan, dar și în combaterea terorismului, și a dat țara noastră ca exemplu de stat care și-a îndeplinit angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru apărare. USR va monitoriza respectarea acestui angajament, în condițiile de risc introduse de politica opacă și ineficientă a Guvernului Grindeanu și PSD.

Într-un moment dificil marcat de incertitudinile legate de Brexit și de agresiunea rusească în vecinătatea UE, președintele Donald Trump a confirmat în termeni foarte clari angajamentul SUA faţă de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, care prevede solidaritatea euroatlantică și acțiunea colectivă imediată a celorlalte state în cazul în care un membru al alianţei este victima unei agresiuni armate.

Mesajul de reasigurare pentru statele de pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, și în primul rând pentru România, pune capăt unor speculații și îngrijorări legate de politica noii administrații americane și, ca urmare, are o importanță deosebită.

USR consideră că apartenența României la NATO și parteneriatul strategic cu SUA sunt  pilonii esențiali pentru securitatea națională. Susținem respectarea principiului proporționalității garanțiilor de securitate date de NATO componentei sudice și nordice ale flancului estic. Pe fondul militarizării Crimeei şi transformării ei într-o zonă anti-acces, considerăm că este nevoie de o prezență întărită a NATO în regiune care să restabilească echilibrul de forțe.

Totodată, în cadrul parteneriatului strategic cu SUA, USR susține importanța ridicării vizelor pentru cetățenii români și a dezvoltării dimensiunii de cooperare economică,  inclusiv prin atragerea de mai multe investiții americane în România.