USR: Mișcarea La Republique en Marche schimbă peisajul politic francez

USR: Mișcarea La Republique en Marche schimbă peisajul politic francez

La scurt timp după victoria înregistrată de Emmanuel Macron la alegerile prezidențiale, Mișcarea sa La République En marche! reușește să transforme radical peisajul politic francez, devenind prima forță politică. USR salută victoria centrismului pro-european asupra partidelor establishmentului.

Într-un moment în care UE se confruntă cu o criză serioasă de solidaritate, mișcarea La République En marche! şi-a construit identitatea punând în prim plan importanţa suveranității europene, promovând modalități de a reclădi încrederea în proiectul european. Împreună cu Președintele Emmanuel Macron, candidații La République En marche! resping transformarea Bruxelles-ului în țap ispășitor și propun măsuri pentru oprirea ascensiunii populiștilor și euroscepticilor.

Ascensiunea La République En marche! este utilă Uniunii Europene și statelor membre, întrucât oferă un exemplu concret privind întărirea legăturii dintre cetățeni și instituțiile statului, precum și oferirea unui cadru prielnic de ascensiune în viața politică, respectând principiul transparenţei și al egalității de șanse.

Mișcarea La République En marche! prezintă numeroase asemănări cu USR, fiind tot una anti-sistem, care transcende clivajul clasic dreapta-stânga, reușind să atragă votanți și membri din ambele părți ale eșichierului politic. Ca și în România, și în Franța, se observă o erodare masiva a increderii cetatenilor in cele două partide mari de dreapta și de stânga – Republicanii și Partidul Socialist, care pierd sprijin popular pe fondul scandalurilor de corupție, a guvernărilor alternative care au dezamăgit neaducând schimbarea promisă și a incapacității vechii clase politice de a genera lideri credibili”, a declarat Matei Dobrovie, deputat USR și membru al Comisiei de politică externă.

Un alt punct comun este reprezentat de obiectivul asumat privind reînnoirea vieții politice: La République En marche! si Uniunea Salvați România și-au propus să aducă pe scena politică oameni care nu au mai fost  in functii alese, dar buni profesioniști în domeniile lor, pe bază de competență și meritocrație.

Principalul avantaj pe care cele două partide le oferă cetățenilor constă în asigurarea unui spațiu optim de exprimare a intereselor și opiniilor, candidații acestora fiind de fiecare dată aleși în mod democratic, prevalând principiul meritocrației și al egalității de șanse. Astfel, La République En marche! şi Uniunea Salvați România s-au remarcat prin noutatea ofertei politice prezentate cu ocazia fiecărui scrutin electoral, precum și prin criteriile avute în vedere în momentul selectării candidaților. Promovarea candidaților integri, cu o bogată și diversificată experiență profesională, dar care au participat pentru prima dată la un scrutin electoral.

În același timp, rezultatele obținute de Emmanuel Macron și candidații La République En marche! reconfirmă faptul că populiștii și euroscepticii devin din ce în ce mai izolați în spațiul european. Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană nu a produs un efect de domino în Olanda, Franța, Germania, în cadrul cărora adepții populismului și euroscepticismului au înregistrat înfrângeri severe. Mai mult, Brexit-ul a produs un efect diferit în spațiul european, de reafirmare a solidarității. Europa a devenit conștientă de importanţa unității și solidarității ca elemente vitale pentru a putea face față unor provocări majore precum migrația și crizele economice, aspect care se regăsește în programele prezentate de La République En marche! şi Uniunea Salvați România.

Am trăit în Franța 16 ani, iar schimbarea pe care o vedem cu toții acum poate fi îmbucurătoare nu doar pentru mine, ci pentru toți aceia care cred în viitorul nostru european, inclusiv pentru compatriotii nostri din afara granitelor. Victoria partidului La République En marche!, la scurt timp după câștigarea alegerilor prezidențiale de catre liderul său, Emmanuel Macron, este semnalul unei turnuri în politica europeană. Într-un moment în care euroscepticismul este tot mai accentuat,  formațiunea cu o agendă clară pro-europeană, care a adus în prima linie oameni fără experiență politică, cu o viziune nouă  asupra politicii și a guvernării, a reușit să câștige alegerile în Franța, tara care poate deveni, din nou, un model pentru o Europă puternică”, a declarat Radu Mihail, senator USR, membru al Comisiei de politică externă.

USR consideră că noul centrism reprezentat de fenomenul Macron și Mișcarea En Marche este o contrapondere utilă și sănătoasă la ascensiunea populiștilor, euroscepticilor și extremiștilor.  En Marche reprezintă în Franța forța politică care vine puternic din urmă, schimbând fața unui peisaj politic încremenit în vechiul clivaj stânga-dreapta și marcat de alternanța la putere a două partide mari. Aceasta este o evoluție naturală și benefică pe care USR o promovează și în România.