USR: Conducerea ANAF trebuie demisă și organele de ancheta penală să cerceteze dezvăluirile RISE Project.

USR: Conducerea ANAF trebuie demisă și organele de ancheta penală să cerceteze dezvăluirile RISE Project.

Partidul Uniunea Salvați România cere demisia persoanelor din conducerea ANAF, responsabile pentru declanșarea controlului inopinat la redacția RISE Project care urma să publice o nouă investigație despre afacerile personale ale liderului PSD.

USR consideră că modul în care controlul ANAF s-a suprapus peste dezvăluirile despre afacerile controversate cu conexiuni transpartinice ale lui Liviu Dragnea ridică serioase semne de întrebare în legătură cu funcționarea democratică a instituțiilor publice ale statului român.

USR susține o presă integră și jurnaliștii dedicați și onești, ca premise obligatorii pentru garantarea dreptului la libertatea de exprimare și a dreptului persoanelor de a avea acces neîngrădit la informațiile de interes public, drepturi prevăzute expres în Constituție și fără de care o societate democratică e imposibil de imaginat.

”Nimeni nu neagă dreptul instituțiilor statului să efectueze controale, dar în baza experienței altor situații similare ale unor jurnaliști de investigație este greu de crezut că între controlul ANAF și seria de anchete despre Liviu Dragnea n-ar exista nicio legătură. Marele Zid Chinezesc și intenția de intimidare din acest caz sunt vizibile de pe Lună”, apreciază senatorul USR, Mihai Goțiu

În loc să hărțuiască politic jurnaliști, ANAF mai bine ar recupera prejudiciile cauzate de politicienii corupți care s-au îmbogățit de pe urma contractelor cu statul și a privilegiilor pe care și le-au acordat.

În urma unei interpelări făcute recent de deputatul USR Claudiu Năsui, ANAF a informat că anul acesta, în primul trimestru, statul a recuperat abia 14 milioane de lei din prejudiciile constatate în dosarele de corupție. Ritmul recuperării a scăzut puternic față de anul trecut când, fără PSD la guvernare, statul român a recuperat 151 de milioane de lei.

”ANAF se pare că a lăsat-o mai moale când vine vorba de recuperare prejudiciilor din dosarele de corupție iar motivul este lesne de înțeles: e mai ușor să hărțuiești cetățeni fără putere politică decât să recuperezi prejudicii de la politicieni cu influență”, afirmă deputatul USR, Claudiu Năsui.

Dincolo de încercarea flagrantă de intimidare a presei, pentru care conducerea ANAF trebuie să răspundă, Uniunea Salvați România semnalează gravitatea dezvăluirilor realizate de RISE Project prin publicarea unui document al unui serviciu de informații intern în care este descris mecanismul prin care președintele PSD și președintele Camerei Deputaților ”și-a format o rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județul Teleorman prin care a fraudat fonduri europene și guvernamentale”.

Din acest punct de vedere, ”Dragnea, nu pentru acţiunea abuzivă a inspectorilor ANAF trebuie să dea explicaţii ci exact pentru acele situaţii în care aceştia nu l-au vizitat niciodată cu o simplă întrebare: de unde, de unde domnule Dragnea aveţi toată averea?”, susține și Purtătorul de cuvânt al USR, deputatul Dan Barna.

Partidul Uniunea Salvați România așteaptă ca instituțiile statului abilitate să cerceteze informațiile publicate de jurnaliștii de la RISE Project și consideră că Liviu Dragnea trebuie să plece de la șefia PSD și a Camerei Deputaților.

”Reorganizarea DGPI, am bănuit din primul moment că este o tentativa de a pune un serviciu de forță la dispoziția discreționara a lui Liviu Dragnea dar nu mi-am închipuit nici o clipă cât de bine organizat și planificat era întreg planul. România pur si simplu nu își poate permite ca a treia funcție în stat sa fie ocupată de un om care o poate pune cu atâta lejeritate la dispoziția mafiei sale personale.”, conchide deputatul USR, Tudor Benga.