Evaluarea reală a Ministerului Culturii după 6 luni de mandat al lui Ioan Vulpescu
Senatorul USR Vlad Alexandrescu a lansat, luni, 31 iulie, o evaluare a acțiunilor Ministerului Culturii în perioada în care Ioan Vulpescu s-a aflat la conducerea ministerului, lunile ianuarie-iunie 2017. Concluzia principală a evaluării este că Ministerul s-a aflat într-o perioadă de stagnare cronică, atât prin lipsa de continuitate a proiectelor, cât și prin aproape inexistența unor proiecte noi, raportat la nevoile domeniului cultural și la puterea politică deținută de majoritatea parlamentară PSD-ALDE
„Radiografia celor șase luni ale mandatului Vulpescu ne arată o gestionare deficitară a domeniului culturii, care pune în pericol realizarea unor proiecte și programe importante. Lipsa de viziune strategică, incoerența, stagnarea și chiar regresul, pe fondul unei lipse de transparență și de dialog cu oamenii de cultură dau specificul acestui semestru negru al culturii românești sub cârma PSD”, a scris senatorul Vlad Alexandrescu pe pagina de Facebook.
Evaluarea a urmărit obiectivele programului de guvernare PSD și declarațiile publice ale ministrului Ioan Vulpescu, devenite deja de interes arhivistic, dar și nevoile, prioritățile și așteptările reale ale sectorului cultural din România.
Astfel, evaluarea tratează atât teme majore precum Codul Patrimoniului, Statutul Artistului, Strategia pentru cultură și patrimoniu național 2016-2020, transparenţa instituţională, anticorupția, finanţările şi salarizarea din domeniul cultural, cât și subiecte punctuale, precum respingerea OUG 91/2016 privind reforma în cinematografie, neimplicarea ministerului în dezvoltarea durabilă a Roşiei Montane sau în recepţia intervenţiilor din Parcul Romanescu, asistarea neputincioasă la continuarea distrugerii cetăţii Capidava sau inacţiunea în demersul de realizare a unei noii filarmonici în Bucureşti.
Mandatul ministrului Vulpescu a lăsat Ministerul Culturii într-o stare de stagnare sau chiar de regres, din cauza deficitului cronic de viziune și acțiune strategică, precum și din cauza lipsei de transparență și de deschidere față de nevoile și prioritățile sectorului cultural.
Contra-performanța mandatului Vulpescu periclitează realizarea unor programe majore pe care MCIN le are în coordonare în perioada următoare, cum ar fi marcarea Centenarului Marii Uniri, Sezonul cultural româno-francez, Timișoara – Capitală culturală europeană 2021. Dar mai presus de toate acestea, ea ilustrează incapacitatea PSD de a gestiona unul dintre domeniile cele mai vii, mai dinamice și mai dornice de reformă instituțională și legislativă, care este domeniul Culturii din România.
Evaluarea este disponibilă la adresa: http://vlad-alexandrescu.ro/evaluare-alternativa-a-activitatii-ministerului-culturii-in-perioada-mandatului-lui-ioan-vulpescu-4-ianuarie-29-iunie-2017/.