USR a sesizat ANI în cazul lui Adrian Ţuţuianu

USR a sesizat ANI în cazul lui Adrian Ţuţuianu

Partidul Uniunea Salvați România a depus, joi, o sesizare la Agenția Națională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate în care se află Adrian Ţuţuianu, ministru în Guvernul Tudose şi totodată secretar al Biroului Permanent al Senatului.

Pentru a convoca sesiunea extraordinară, în data de 8 august 2017, Adrian Țuțuianu a luat parte și a votat ca membru în Biroul permanent al Senatului, deși Legea nr. 161/2003 prevede clar faptul că funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu orice altă funcţie publică de autoritate, cu excepţia celei de simplu deputat sau de senator. Această situație nu l-a împiedicat pe Călin Popescu Tăriceanu să declare regulamentară convocarea sesiunii extraordinare.

”Pentru a-şi asigura cvorumul în Biroul permanent al Senatului, reprezentanții PSD-ALDE au comis o ilegalitate. Aveau nevoie de prezența a 7 membri din 13, iar printre cei 7 a fost şi domnul Ţuţuianu, care după ce a devenit ministru nu mai poate vota în Biroul Permanent. În disprețul legii, domnul Tăriceanu a convocat sesiunea extraordinară, după o ședință care s-a terminat în mai puțin de 10 minute, ca să aibă timp să trimită decizia la Monitorul Oficial”, a explicat senatoarea USR Florina Presadă, cea care a formulat sesizarea la ANI.

Fiind incompatibil, Adrian Ţuţuianu nu ar fi avut dreptul să participle la ședința Biroului permanent al Senatului, iar ședința nu ar fost regulamentară în lipsă de cvorum, așa cum s-a întâmplat la Camera Deputaților. Prin urmare, USR semnalează că nici sesiunea extraordinară a Senatului convocată de Călin Popescu Tăriceanu nu este legală.

Partidul Uniunea Salvați România va depune, săptămâna aceasta, o plângere penală împotriva lui Liviu Dragnea pentru convocarea ilegală a sesiunii extraordinare a Camerei Deputaților. Plângerea va fi depusă la Direcția Națională Anticorupție și vizează săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. Liviu Dragnea a emis decizia de convocare a plenului fără să fi fost mandatat în acest sens de Biroul permanent.