AVERTIZARE: Guvernul pregătește retragerea Roșiei Montane de pe Lista UNESCO!

AVERTIZARE: Guvernul pregătește retragerea Roșiei Montane de pe Lista UNESCO!

 Partidul Uniunea Salvați România avertizează că Guvernul României pregătește retragerea Dosarului Roșia Montană de la UNESCO.

”Punctul de vedere al reprezentanților Ministerului Culturii cu privire la dosarul Roșia Montană, prezentat astăzi de presă, arată că cei care l-au redactat nu cunosc legile României și ce reprezintă UNESCO. De asemenea, se confirmă că actualii guvernanți se pregătesc să facă blat în litigiul de la Washington, pentru a nu se afla adevărul despre modul în care Gabriel Resources a cheltuit sute de milioane de dolari în România cu politicienii, experții, jurnaliștii și agențiile de publicitate și PR care au susținut proiectul minier”, a declarat senatorul USR Mihai Goțiu.

Reacția USR vine după ce într-un articol publicat în ediția online a ziarului ”Adevărul” se prezintă un punct de vedere semnat de o consilieră din minister, în care se pretinde că asumarea depunerii dosarului Roșia Montană la UNESCO de către fostul ministru al Culturii Corina Șuteu ar afecta șansele României în arbitrajul de la Washington, în care compania Gabriel Resources solicită despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari.

„E o minciună și o dezinformare grosolană. Includerea în Lista Patrimoniului Universal ar reprezenta recunoașterea internațională, la cel mai înalt nivel posibil, a valorii excepționale a patrimoniului cultural și natural de la Roșia Montană. O asemenea recunoaștere ar fi o oportunitate uriașă, o șansă fantastică pentru dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale din toți Munții Apuseni și orașe din apropiere, ca Abrud, Câmpeni, Baia de Arieș, Zlatna, Brad, Alba Iulia, Teiuș ori Aiud. Ce nu se spune însă în acest punct de vedere e că Roșia Montană se bucură de protecție, indiferent de includerea sau neincluderea ei în UNESCO. În timpul mandatului de ministru al Culturii al senatorului USR Vlad Alexandrescu situl de la Roșia Montană a fost inclus, în integralitate, pe Lista Monumentelor Istorice din România și a fost înscris în Lista indicativă UNESCO. În acest sens, atât Legea privind protejarea monumentelor istorice nr. 422/2001 (art. 10 și 11), cât și Legea Minelor nr. 85/2003 (art. 11) arată cât se poate de clar că activitățile miniere distructive pe terenurile pe care se află asemenea monumente este interzisă”, a explicat Mihai Goțiu.

Conform senatorului USR, punctul de vedere redactat de reprezentanții Ministerului Culturii și ”scurgerea” lui către presă face parte dintr-o strategie ce comunicare prin care, prin manipulări grosolane, se încearcă inducerea ideii că România ar risca să plătească daune de miliarde de dolari din cauza celor care luptă pentru salvarea Roșiei Montane și respectarea drepturilor localnicilor.

„Dacă se va plăti fie și doar un cent despăgubire către Gabriel Resources, acest lucru se va datora în exclusivitate tuturor celor care, într-un fel sau altul, s-au înfruptat din sutele de milioane de dolari pe care compania i-a cheltuit în România. Teama că lista cu toți acești profitori ar deveni publică este motivul pentru care actuala Putere face, în continuare, jocurile companiei. Nu cred că e vreo coincidență că un astfel punct de vedere e redactat cu puține zile înaintea vizitei reprezentanților UNESCO în România, ori că un proiect de modificare a Legii Minelor, asemănător cu cel care a scos oamenii în stradă în toamna lui 2013, se află în lucru la Guvern și e așteptat la Parlament”, a mai spus Mihai Goțiu.

Înscrierea Roșiei Montane în Lista indicativă UNESCO a fost primul pas procedural în vederea includerii în Patrimoniul Mondial și a constituit momentul inițial al unui proces de cercetare aplicată, evaluare și instituire a unor mecanisme eficiente de gestiune pe termen lung.

„Prin procesul de evaluare și activare a peisajului cultural minier Roșia Montană este firesc să se urmărească atât recunoașterea largă și protejarea valorii sale universale, cât și inițierea unui program integrat de dezvoltare a localității și a zonei înconjurătoare, pe baza patrimoniului cultural și natural, și de susținere a comunității locale. În acest sens, Guvernul României ar trebui să inițieze un program de acțiuni, prin utilizarea diferitelor fonduri europene și naționale existente, pentru domeniile dezvoltare socio- economică, dezvoltare rurală, infrastructură, dar și educație și formare. Acest program ar trebui să fie fundamentat pe principiile dezvoltării durabile și ale economiei verzi”, a declarat senatorul USR Vlad Alexandrescu.

În urmă cu o săptămână, senatorul USR Mihai Goțiu i-a trimis o interpelare premierului Mihai Tudose în care i-a solicitat să confirme sau să infirme faptul că ar fi primit o scrisoare din partea uneia dintre firmele de avocatură care reprezintă România la Curtea de Arbitraj de la Washington, în care s-ar recomanda retragerea din litigiu și avizarea proiectului minier de la Roșia Montană.