Demolarea bazelor sportive trebuie sancționată

Demolarea bazelor sportive trebuie sancționată

Deputații USR, Sergiu Vlad și Adrian Dohotaru, pregătesc un proiect de lege ce vizează aplicarea de sancțiuni pentru demolarea bazelor sportive din țară.

”În ciuda prevederilor explicite ale Legii educației fizice și sportului, care interzice schimbarea destinației unei baze sportive care a aparținut vreodată statului, fără construirea uneia similare în loc, sunt numeroase cazurile în care locul vechilor stadioane a fost luat de complexe comerciale, iar cetățenii și echipele nu mai au unde să practice sportul. Numai în Arad avem trei astfel de situații, în ultimii 10-12 ani”, a arătat deputatul USR Sergiu Vlad într-o declarație politică susținută marți dimineața în Parlament.

Deputații USR consideră că lipsa infrastructurii pentru practicarea sportului este unul dintre principalele motive pentru care România este pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește mișcarea și sănătatea.

”60% dintre români nu fac deloc activitate fizică! Ne mai mirăm că avem atâtea probleme de sănătate? Media UE pentru activități fizice în aer liber (baze sportive, parcuri, natură, etc.) este de 40% din populație, cu extreme ca Finlanda (72%) și România (19%). Nu ține doar de mentalitate, are legătură în principal cu lipsa infrastructurii. De aceea, pregătim un proiect legislativ transpartinic pentru a încuraja cetățenii să facă mișcare”, a declarat deputatul USR Adrian Dohotaru.

În opinia deputaților USR, soluția care se impune este înăsprirea legislației, prin amendarea Legii Educației fizice și sportului, care trebuie să prevadă explicit sancțiuni, mergând până la recuperarea contravalorii bazelor sportive desființate ilegal, pentru cei care aprobă asemenea proiecte.

” Legea trebuie să devină funcțională. Doar așa putem stopa un fenomen național care are consecințe grave, a căror remediere va necesita mult timp și eforturi uriașe. Un popor care nu practică sportul, pentru că nu mai are unde, nu poate fi nici sănătos, nici fericit”, a subliniat deputatul USR Sergiu Vlad.

Ideea proiectului de lege a apărut în urma unei interpelări făcute de deputatul Sergiu Vlad în legătură cu desființarea stadioanelor arădene Vagonul, Strungul și Telecom. În răspunsul primit de la MTS se precizează că „schimbarea destinației bazelor sportive la care se face referire s-a făcut FĂRĂ RESPECTAREA LEGISLAȚIEI în vigoare”.