Ministrul Justiției intervine brutal în Dosarul ”Belina” și trebuie să plece din funcție

Ministrul Justiției intervine brutal în Dosarul ”Belina” și trebuie să plece din funcție

Uniunea Salvați România cere demisia ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru imixtiune gravă în activitatea procurorilor care anchetează Dosarul Belina în care sunt cercetate presupuse fapte penale ale colegilor din coaliția de guvernare PSD – ALDE.

Într-o intervenție care amintește de epoca Adrian Năstase – Rodica Stănoiu, Tudorel Toader a susținut că procurorilor nu ar trebui să ancheteze Hotărârea de Guvern care a permis transferul ilegal a lacului Belina și a brațului Pavel al Dunării către CJ Teleorman și ulterior către firma Tel Drum.

Declarația ministrului Tudorel Toader reprezintă o imixtiune gravă fără precedent în ultimii 10 ani în activitatea procurorilor și trebuie să plece din funcție pentru acest abuz.

”Din războiul din ultimele zile putem să ne facem o idee despre cum ar arăta sistemul judiciar dacă numirea șefilor parchetelor ar fi la dispoziția ministrului Justiției, așa cum a propus Tudorel Toader. După ce liderii PSD-ALDE au pocnit din bici, ministrul Justiției a ieșit cu o declarație prin care a încercat să influențeze cursul unei anchete în curs. Iată cum, atunci când interesele șefului de partid o cer, ministrul Justiției încearcă să intervină în actul de justiție”, afirmă deputatul USR, Silviu Dehelean, membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților.

Uniunea Salvați România consideră că punerea sub urmărire penală a lui Sevil Shhaideh, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale și cererea de avizare a urmării penale împotriva Rovanei Plumb, în dosarul Belina, reprezintă dovezi clare că Liviu Dragnea controlează un stat paralel, subordonat propriilor interese.

”Încercarea ministrului Justiției de deturnare a anchetei din acest dosar reprezintă un atentat grav la independența sistemului judiciar din România care trebuie sancționată ferm. În războiul liderilor PSD – ALDE cu Justiția s-a ajuns prea departe și este inacceptabil pentru cei care susțin continuare luptei anti-corupție și întărirea statului de drept în România”, susține și deputatul Dan Barna, Purtătorul de cuvânt al USR.

Încă de la anunțul oficial al DNA cu privire la faptele penale cercetate in Dosarul Belina, Uniunea Salvați România a cerut demisia vicepremierului și ministrului Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh și avizarea în regim de urgență a urmăririi penale a ministrului Rovana Plumb, precum și demisia ei din Guvern. De asemenea, USR cere retragerea pachetului de legi care modifică legile Justiției și va submina independența magistraților.