VOT ÎN ORB: Ministerul Mediului recunoaște că habar nu are cum vor fi devastate ariile naturale protejate de o lege care intră la vot în Senat!

Majoritatea parlamentară PSD – ALDE vrea să forțeze votul, săptămâna viitoare, în Senat, pe o lege care poate afecta grav ariile naturale protejate, chiar dacă habar nu are care va fi impactul asupra acestora.

Într-un răspuns la o solicitare de informații transmisă de senatorul USR Mihai Goțiu, Ministerul Mediului, prin Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) recunoaște că nu știe care va fi impactul proiectului normativ și pretinde că nu e treaba ei să știe!

”Inițiativa legislativă este una din prerogativele Parlamentului României (…). Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, alături de celelalte instituții publice centrale, pune în aplicare legislația în vigoare”, se arată în răspunsul de la ANANP.

Dacă ar fi votat, proiectul legislativ ar permite exploatări miniere în ariile naturale protejate în cazul licențelor eliberate înainte de anul 2007 (anul aderării României la UE).

”Situația este absurdă, dar, din păcate, nu este o premieră pentru modul în care majoritatea PSD- ALDE înțelege să conducă România. Ni se cere votul în Parlament fără a avea informațiile necesare pentru a putea estima impactul și modul în care ariile naturale protejate ar fi afectate. Așa-zisele compensări la care se face referire în proiectul de lege sunt praf în ochi. Când intervii într-o arie protejată, nu ai cum să compensezi cu o suprafață cu aceeași valoare pentru mediu și comunități. Dacă ar fi existat asemenea suprafețe în vecinătatea ariilor naturale protejate ar fi fost normal să fie deja incluse în conturul respectivelor arii!”, a explicat Mihai Goțiu.

”Ideea că ar exista o atenuare în timp a efectelor distructive, cum se pretinde absolut hazardat în răspunsul ANANP, e cu atât mai aberantă cu cât, în același răspuns, se recunoaște că nu sunt cunoscute ariile protejate care vor fi afectate și în ce măsură vor fi afectate! E ridicol să spui, în același document, că nu cunoști impactul unei măsuri, dar că acesta va fi diminuat în timp! Păi ori știi, ori nu știi!”, a adăugat senatorul USR.

”Să spunem lucrurilor pe nume, așa se încearcă să se ascundă ceea ce știe toată lumea: că ne aflăm în fața unei legi cu dedicație. În Roșia Montană, unde o companie deține o licență înainte de 2007, sunt două rezervații naturale, Piatra Corbului și Piatra Despicată, care încurcă proiectul minier. În județul Vâlcea, cel mai mic parc național din România, Buila-Vânturariţa, e amenințat cu distrugerea totală de extinderea unei cariere de calcar. Sunt exemple de arii naturale protejate care pur și simplu riscă să dispară dacă legea trece. E revoltător că cei care ar trebui să apere mediul și interesele cetățenilor români găsesc tot felul de pretexte pentru a-și declina răspunderea și responsabilitățile. Pentru ce-i mai plătim din bani publici? Sau nu le ajung banii publici cu care sunt remunerați?”, a mai spus Mihai Goțiu.

Proiectul de modificare a OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate a intrat prima dată la vot în Senat pe 5 septembrie. În urma mobilizării grupurilor civice pe rețelele de socializare online, proiectul a fost retrimis pentru raport suplimentar la comisii. Raportul suplimentar nu a schimbat semnificativ proiectul de lege care se va întoarce la vot săptămâna viitoare, în Senat, care este primă cameră sesizată.