Silviu Dehelean: CCR ar trebui să judece norme și principii, nu persoane. Dorneanu trebuie să plece

Silviu Dehelean: CCR ar trebui să judece norme și principii, nu persoane. Dorneanu trebuie să plece

Silviu Dehelean: CCR ar trebui să judece norme și principii, nu persoane. Dorneanu trebuie să plece

Uniunea Salvați România cere demisia președintelui Curții Constituționale a României, Valer Dorneanu, după decizia de astăzi a CCR care constată, la cererea lui Liviu Dragnea și a lui Călin Popescu Tăriceanu, existența unui conflict juridic între Parlament și DNA doar pentru a obliga pe Laura Codruța Kovesi să se prezinte în fața unei comisii parlamentare de anchetă.

„CCR distorsionează argumentele folosite în deciziile pronunțate anterior în așa fel încât să poată să instituie o obligație în sarcina lui Kovesi. Practic, Curtea a constat un conflict juridic între parlament și DNA doar pentru a oferi PSD-ului obligația Laurei Codruța Kovesi să se prezinte la pseudo comisia de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.  Prin decizia de astăzi care o obligă, nominal, pe Laura Codruța Kovesi să se prezinte în fața comisiei parlamentare de anchetă, și-a pierdut imparțialitatea pentru că se îndreaptă împotriva unor persoane anume. CCR judecă norme și principii, nu persoane”, a declarat Silviu Dehelean, deputat USR, membru al Comisiei Juridice.

„Valer Dorneanu, sub conducerea căruia Curtea Constituțională a României, o instituție fundamentală pentru democrație, se compromite definitiv, trebuie să plece”, a adăugat Silviu Dehelean.

Decizia de astăzi vine după ce o instanță din România a arătat, în motivarea unei sentințe judecătorești, că CCR a încălcat legea și Constituția României când a decis cenzurarea opiniilor separate și concurente. Această situație este fără precedent.

USR a depus un proiect de lege care să oblige CCR la publicarea opiniilor separate și concurente și introduce noi criterii de selectare a judecătorilor CCR care să prevină politizarea instituției.