Potrivit unui amendament depus de senatorul USR, Radu Mihail, la Legea 321/2006 privind finanțarea nerambursabilă a proiectelor pentru românii din diaspora, reprezentanții societății civile si ai comunității românești din străinătate dar și membri ai Grupului interministerial pentru românii de pretutindeni sau parlamentari din diaspora vor putea participa în calitate de invitați la evaluarea proiectelor.
”Amendamentul este important pentru transparentizarea procesului de selecție. Ne dorim ca banii care vor fi alocați pentru proiecte să fie acordați pe merit. Comisia de evaluare cu drept decizional rămâne în continuare Ministerul pentru românii de pretutindeni, dar prezența acolo a societății civile, a reprezentanților aleși în parlament ai românilor din străinătate creează presiune pe comisie pentru a lua decizii având criterii foarte clare de selecție.”, a declarat astăzi senatorul Radu Mihail în cadrul unei conferințe de presă organizată de Uniunea Salvați România.
Amendamentul depus de USR la Legea 321/2016 a fost aprobat ieri de Plenul Senatului și urmează să fie votat în Camera Deputaților care este for decizional în acest caz.
Pasul următor în apărarea intereselor românilor din străinătate este accentuarea presiunii din partea USR asupra guvernului pentru o alocare financiară adecvată nevoilor exprimate de comunitățile românești din diaspora.
”USR a câștigat alegerile din diaspora și avem o responsabilitate deosebită în promovarea proiectelor care susțin interesele românilor care trăiesc în-afara granițelor tarii”, aargumentat senatorul USR, Radu Mihail, demersul său.