PSD-ALDE încearcă să schimbe orientarea strategică a României

Uniunea Salvați România reclamă faptul că liderii PSD-ALDE încearcă să schimbe orientarea strategică a României spre grupul țărilor cu regimuri nedemocratice din Europa centrală și de est.

”Semnalele date de guvernul PSD – ALDE în aceste zile, de apropiere în plan extern de Grupul de la Visegrad care promovează o agendă naționalistă, iliberală și centrifugă, precum și măsurile interne promovate în ultimele luni împotriva statului de drept și justiției arată cât de iresponsabilă și periculoasă pentru dezvoltarea României este actuala guvernare”, a declarat Dan Barna, purtătorul de cuvânt al USR.

Uniunea Salvați România consideră inoportune declarațiile recente ale ministrului român al Afacerilor Externe și ale altor lideri politici PSD-ALDE privind apropierea României de Grupul de la Visegrad, inclusiv prin participarea la o reuniune a acestui grup de cooperare regional. Aceste declarații pun sub semnul întrebării orientarea euro-atlantică a României și respectarea obligațiilor pe care statul român și le-a asumat în fața partenerilor internaționali.

În acest context, Uniunea Salvați România solicită ministrului Afacerilor Externe Teodor Meleșcanu să vină în Parlament pentru a da explicații cu privire la aceste declarații și la acțiunile de politică externă pe care Guvernul PSD-ALDE le are în plan pentru întărirea rolului țării noastre în cadrul Uniunii Europene.

România trebuie să fie în continuare un partner credibil și stabil pentru partnerii europeni și nord atlantici, iar acest lucru poate fi demonstrat prin îndeplinarea fermă a obligațiilor asumate.

Uniunea Salvați România susține că opțiunea strategică și corectă a României este menținerea fermă a direcției pro europene, apropierea de grupul țărilor explicit pro europene din UE și asumarea și mai aprofundată a rolului de partener în alianța NATO.

Pentru România, UE și NATO sunt opțiuni complementare și nu alternative pentru a construi și avea o securitate reală pe termen lung în întreaga Europă.

”România trebuie să se poziţioneze ferm, în viziunea noastră, alături de nucleul dur al Uniunii, de motorul franco-german, şi să-şi întărească relaţiile bilaterale cu aceste state”, a declarat deputatul USR, Matei Dobrovie.