USR Galați: Depopularea România va aduce în colaps sistemele de pensii, sănătate și utilități publice

USR Galați: Depopularea România va aduce în colaps sistemele de pensii, sănătate și utilități publice

Un studiu realizat de filiala USR Galați arată că țara noastră se confruntă cu un fenomen de depopulare ce va genera în viitorul apropiat colapsul sistemului de pensii, dar și al celorlalte sisteme de stat care funcționează pe baza contribuțiilor făcute de români.

Studiul privind fenomenul de depopulare a României în perioada 2012-2017 a fost coordonat de deputatul USR Bogdan Rodeanu și realizat de Centrul de politici publice al USR Galați în contextul dezbaterilor despre situația actuală și viitoare a sistemului de pensii din România.

„Din păcate, dezbaterile determinate de anunțurile privind „naționalizarea” Pilonului II de pensii s-au axat cu precădere pe perspectiva directă a relației beneficiari <=> contributori, în cifre absolute, fără a ține cont de contextul demografic în toată complexitatea sa. Colapsul sistemului de pensii este clar. Însă colapsul sistemului de pensii este doar una dintre consecințele depopulării, așa cum se manifestă aceasta în România. Estimăm că, înafara sistemului de pensii, vor ceda toate celelalte sisteme care funcționează în temeiul plăților făcute de numere mari de persoane. În mare primejdie sunt sistemele de sănătate, atât cel public cât și cel privat, precum și sistemele de utilități publice”, a declarat deputatul USR Bogdan Rodeanu.

Prin modificările efectuate Pilonului II de pensii coaliția PSD-ALDE sacrifică generația care în prezent are între 45 și 49 de ani, dar sacrificiul se va extinde și asupra generațiilor (reduse numeric) care au acum sub 20 de ani, întrucât din contribuțiilor lor, directe și indirecte, va trebui finanțat fondul de pensii necesar subzistenței numărului mare de pensionari care urmează odată cu încetarea vieții active a celor care au acum peste 40-45 de ani și care sunt în număr mult mai mare decât generațiile de vârstă mai mică.

Studiul realizat de USR Galați arată că între anii 2012 – 2017, numărul celor din grupa de vârsta 45 – 49 de ani a crescut spectaculos, iar numărul celor aflați în grupa de vârstă 20 – 24 de ani a scăzut dramatic. În urbanul mare (reședințe de județ plus București) media națională e +58% pe segmentul de vârstă de 45-49 de ani și de -39% pe grupa de vârstă de 20-24 de ani.

Reducerea numărului de locuitori, din cauze demografice sau/ și migrație și, pe cale de consecință, reducerea numărului de consumatori, este cel mai mare pericol pentru viabilitatea sistemelor de utilități publice (apă potabilă, energie termică). Studiul USR arată că în viitor un număr mai mic de consumatori va avea obligația de a plăti mai mult pentru metrul cub de apă potabilă, doar pentru a feri sistemul de producere/ distribuție de pierderi. Problema se amplifică și mai mult atunci când analizăm consumul casnic de gaze naturale.

„Este clar că pentru a rezolva sau diminua efectele cumulate ale situațiilor descrise în acest studiu este nevoie nu de una, ci de mai multe măsuri aplicate, atât simultan, cât și etapizat. Este mult prea simplu și, evident, insuficient să credem că doar stimularea natalității este soluția problemei depopulării. O creștere acum a natalității înseamnă că cei născuți astăzi vor deveni contribuabili cel mai devreme peste 20-25 de ani”, a explicat deputatul USR Bogdan Rodeanu.

Uniunea Salvați România va continua să colecteze date despre demografia României pentru a identifica diverse fenomene, precum cel al migrației sau al îmbătrânirii populației, și pentru a propune soluții corecte. Din păcate, prea puține instituții ale statului, de la nivel local sau național, sunt capabile și dispuse să furnizeze seriile de date solicitate.

Studiul a analizat fiecare județ în parte, reședință de județ, urban mic și rural. Analizele au folosit date ale INSSE suprapuse cu date obținute de la MAI și MMJS.