Discurs Cosette Chichirău în plen: Experimentul split TVA este una din dovezile că programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile a fost o mare minciună

Cu ocazia venirii ministrului Finanțelor Ionuț Mișa în Parlament pentru a da explicații cu privire la mecanismul split TVA, deputata USR Cosette Chichirău, membră în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, a ținut un discurs în care a demascat minciunile PSD din programul de guvernare.

Discursul integral:

Stimați colegi,

Experimentul split TVA despre care discutăm azi este una din dovezile că programul de guvernare cu care PSD a câștigat alegerile a fost o mare minciună. Sloganul de campanie al PSD a fost “îndrăznește să crezi”, tocmai pentru că era imposibil de crezut că se pot mări cheltuielile cu salariile și pensiile fără să crească și taxele sau fără să crească productivitatea economiei private prin investiții în autostrăzi, școli și spitale. De unde bani la buget?

Iată Guvernul Tudose a ajuns în luna octombrie fără bani. Încasările la buget nu s-au materializat, deși avem creștere economică.

Split TVA, introdusă prin ordonanță de urgență, este doar ultima dintr-o serie de măsuri disperate de a aduce bani la buget: impozitul pe gospodărie, impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate, supra-impozitarea contractelor part-time. Nu știm ce mai urmează!

La câteva zile după aprobarea split TVA, domnule ministru, ați declarat că „mii de firme au anunţat că aplică TVA defalcat de la 1 octombrie”. Ei bine, a fost o minciună, ca și programul de guvernare! De la intrarea în vigoare a mecanismului de plată defalcată a TVA, doar câteva sute de firme au optat pentru split TVA.

Nu numai că mediul de afaceri a respins aproape în unanimitate măsura split TVA, dar nici măcar membrii guvernului care sunt acționari în firme nu au optat pentru ea. De ce nu au făcut asta nici premierul Mihai Tudose, nici vicepremierul Marcel Ciolacu, nici alți 9 colegi de cabinet?

Prin introducerea obligației de plata a TVA defalcat, activitatea a peste 300.000 de firme plătitoare de TVA va fi bulversată și blocată. Am avertizăm că aceste prevederi de split TVA vor duce la un blocaj total în economie. Contul de TVA va fi o birocrație în plus care va îngreuna și mai mult mediul de afaceri din România.

Recent, premierul Tudose a declarat ca măsura va fi modificată, astfel încât să se aplice doar firmelor de stat „în insolvență sau în faliment”. Nici nu mai știm ce sa credem. Premierul spune una, partidul spune alta. Ne-am săturat de minciuni, de haos, de amețeli și țopăieli.

Cerem Guvernului să renunțe la acest experiment și split TVA să rămână opțional doar pentru societățile care își doresc un astfel de sistem, dar și mai important Uniunea Salvați România cere coaliției de guvernarea PSD – ALDE să oprească experimentul Mișa la care este supusă economia României!