Uniunea Salvați România consideră inacceptabile răspunsurile și acțiunile oficialităților responsabile de accidentele de muncă în minele din Valea Jiului și cere măsuri imediate din partea Ministerului Energiei.
Într-o singură lună au avut loc două accidente în minele din Lupeni și Uricani care s-au soldat cu pierderi de vieți omenești. Nu ne mai permitem nici un fel de întârziere în acest sector pentru că realitatea ne arată că alte accidente pot să apară oricând. La fel de grav este și faptul că o spirală a incompetenței și a accidentelor de muncă pot vulnerabiliza enorm sectorul minier și implicit sistemul energetic național.
“În Valea Jiului te omoară mina. Si dacă totuși scapi, poți fi sigur că te omoară sărăcia. Din motivul acesta localnicii o numesc Valea Plângerii. De ani și ani asistăm neputincioși la accidente de muncă și la accidente sociale fără ca nimănui să îi pese ce se întamplă cu minerii și familiile lor. Și nu e doar vina politicienilor de la București. E mai ales vina politicienilor locali, a liderilor de sindicat și a celor care au condus companiile din sector. Cu mici excepții, toți s-au folosit de pozițiile lor ca să tragă foloase materiale. Finalul e știut. Minerii mor cu zile, iar România importă cărbune deși avem suficiente zăcăminte cât să echilibrăm Sistemul Național” a declarat Emil Țărcan, membru USR Petroșani și fost miner.
Unitățile miniere din cadrul celor două companii care se ocupă de minerit se află într-o situație fără precedent, iar condițiile de muncă sunt mai rele decât în ani 1960. Lipsa acută de materiale, echipamente de lucru, personal calificat, utilaje miniere, mecanice și electrice învechite care nu mai pot asigura o funcționare și o exploatare de cărbune în condiții de siguranță duc la astfel de accidente. Din cauza acestor lipsuri, accidentele grave și mortale se vor mai repeta în subteranele minelor din Valea Jiului.
Cu banii cheltuiți pe importurile de cărbune se puteau asigura echipamente miniere necesare extracției de cărbune în condiții normale pentru unitățile miniere considerate viabile, Vulcan și Livezeni și asigurarea securității muncii pentru subteranele unităților miniere care se pregătesc de închidere – Lupeni, Lonea, Paroșeni și Uricani.
”Vom urmări cu maximă atenție ceea ce se petrece în sectorul minier și vom cere Ministerului Energiei să se implice în această situație cu măsuri clare care să salveze ceea ce mai e de salvat. Nu vedem în acest moment nici un semn că se înțelege situația exactă și nici că dimensiunea dramatică a accidentelor ar fi tratată corespunzător. Ambele mine (Lupeni și Uricani) ar fi trebuit închise sau în procedură de închidere, fapt cunoscut de conducerea locală și centrală din domeniul energiei, iar accidentele demonstrează lipsa de interese și profesionalism în acest domeniu.” a declarat Cristina Prună, deputată USR și membră în Comisia pentru industrii și servicii.
În consecință, USR cere Ministerului Energiei o evaluare a situației minelor și controale riguroase pentru a ne asigura că viața minerilor nu este în pericol. De asemenea, USR cere demiterea celor care se fac vinovați de cele două accidente din Lupeni și Uricani și a responsabilor din domeniu care nu au luat măsurile necesare pentru a preveni situația de față.