Carmen Dan vrea să instaureze statul polițienesc

Carmen Dan vrea să instaureze statul polițienesc

Parlamentarii USR Florina Presadă și Adrian Prisnel cer eliminarea prevederilor anti-proteste din Statutul Polițiștilor

Parlamentarii USR Florina Presadă și Adrian Prisnel protestează împotriva propunerilor de modificare a Statutul Polițiștilor, promovate de Ministerul Administrației și Internelor, condus de Carmen Dan. Aceste modificări urmăresc să transforme România într-un stat polițienesc și să intimideze cetățenii care participă la proteste împotriva abuzurilor puterii deținute de PSD-ul lui Liviu Dragnea.

Noul statut oferă puteri discreționare polițiștilor care vor avea dreptul să legitimeze și să conducă la sediul poliției orice persoană, nu doar pe acelea care sunt suspectate de săvârșirea unor fapte ilegale. Câteva dintre modificări stabilesc contravenții și infracțiuni pentru situații care în mod evident au legătură cu protestele, deși acest lucru nu este specificat în mod explicit.

Cei doi parlamentari anunță că Uniunea Salvați România va trimite un punct de vedere Ministerului Administrației și Internelor în care va cere eliminarea acestor articole.

„PSD trimite protestarii să demonstreze în câmp, sub amenințarea amenzii contravenționale. Scandările și folosirea unor obiecte care produc zgomote, vuvuzelele de exemplu, ori a unor instrumente muzicale, în vecinătatea imobilelor de locuit, devin contravenții. Locuințe sunt și în Piața Universității și în Piața Victoriei și cam oriunde în București. Orice persoană care împiedică poliția să constate această contravenție poate face închisoare până la 3 ani”, a explicat Adrian Prisnel.

„Puterea e vizibil deranjată de protestele cetățenilor împotriva derapajelor pe care le comite Coaliția PSD/ALDE. Au început cu OUG13, continuă cu niște legi aberante de aservire a justiției și o serie de experimente fiscale. Incapabili să-și susțină inițiativele prin existența unui interes public în toate aceste demersuri, preferă sa adopte legi care să descurajeze vocile critice și protestul. Aceste inițiative, care urmăresc intimidarea mișcărilor de protest, sunt o rușine pentru  partid politic care pretinde că înțelege cum funcționează democrația”, a declarat senatoarea Florina Presadă.

Deputatul USR Adrian Prisnel, care a monitorizat abuzurile autorităților în aplicarea legii adunărilor publice, enumeră câteva dintre metodele folosite pentru a împiedica protestele și intimida pe protestari.

„Am cerut primăriilor marilor orașe să-mi pună la dispoziție notificările pentru proteste și am constat că își pun ongurile de casă să notifice proteste în locurile tradiționale pentru manifestațiile legitime. Potrivit legii, nu pot avea loc două adunări publice în același loc. Jandarmeria aplică amenzi uriașe pentru că protestele ar fi neautorizate, deși, așa cum admite  într-un răspuns la o interpelare pe care i-am adresat-o, chiar Carmen Dan atestă faptul că Primăria trebuie doar notificată. Mai nou, chiar în Piața Victoriei, Primăria a anunțat că începe lucrări edililitar-gospodărești, respectiv dezinsecție, legea interzicând desfășurarea unor adunări publice în aceste condiții”, a mai declarat Adrian Claudiu Prisnel.

USR lucrează la o nouă Lege a adunărilor publice, textul care se aplică în prezent datând din 1991.