Raportul MCV confirmă că PSD și ALDE au produs o contra-reformă în justiție

Raportul MCV confirmă că PSD și ALDE au produs o contra-reformă în justiție

Uniunea Salvați România consideră că noul raport MCV cu privire la progresele României în domeniul reformei judiciare și combaterii corupției, care a fost publicat astăzi de Comisia Europeană, este confirmarea oficială că actuala coaliție PSD-ALDE a produs în acest prim an de guvernare o contra-reformă în justiție. 

În noul raport, Comisia constată că în cursul anului 2017 avântul reformei în domeniul justiției s-a pierdut în ansamblu, ceea ce a încetinit punerea în aplicare a recomandărilor MCV și, mai grav, a generat riscul revenirii unor probleme care fuseseră considerate rezolvate în raportul din ianuarie 2017. Comisia remarcă faptul că, de la raportul din ianuarie, „au existat o serie de cazuri care au dat naștere unor preocupări” cu privire la transparența și predictibilitatea procesului legislativ, indiferent dacă acesta este inițiat de Guvern sau de Parlament. În concluzie, raportul MCV arată că provocările la adresa independenței sistemului judiciar din România reprezintă „un motiv persistent de îngrijorare” pentru partenerii internaționali.

”În momentul în care Comisia Europeană folosește termeni precum “îngrijorare” și ”preocupare” înseamnă că lucrurile merg prost, că s-au făcut pași înapoi și nu e în regulă. Aceștia sunt termenii diplomatici pentru probleme. În momentul actual, perspectiva ca în 2019 să scăpăm de MCV este minimă, mai ales că actuala coaliție PSD-ALDE nu va renunța la preocuparea principală: spălarea penalilor din funcții publice prin legile justiției”, a declarat Dan Barna, președintele USR.

În raportul precedent, din luna ianuarie, România obținuse în sfârșit, pe baza progreselor înregistrate anterior, o „foaie de parcurs” clară, constând din 12 recomandări punctuale. Tot ce avea de făcut coaliția de guvernare PSD – ALDE era să lucreze serios și cu bună-credință pentru a îndeplini aceste ultime recomandări și a demonstra că, în România, progresele înregistrate în domeniul justiției și luptei anticorupție sunt durabile și ireversibile. În schimb, coaliția PSD – ALDE s-a străduit din răsputeri să anuleze aceste progrese, prin aproape fiecare acțiune guvernamentală și legislativă.

”Prin acest ultim raport MCV, Comisia Europeană pune în fața guvernanților, fără menajamente, o oglindă a atacului lor permanent împotriva justiției. Puținele progrese înregistrate se datorează activității unor instituții pe care PSD și ALDE nu au apucat încă să le distrugă. Coaliția PSD – ALDE aduce prejudicii enorme României și statutului ei de stat membru al Uniunii Europene”, a declarat Vlad Alexandrescu, vicepreședinte USR.

Uniunea Salvați România susține Mecanismul de Cooperare și Verificare în Justiție până la îndeplinirea riguroasă a tuturor recomandărilor europene privind independența și stabilitatea instituțiilor statului de drept din România.