Dan Barna: Lansăm astăzi EUSR, primul ‘think-tank’ european al unui partid parlamentar românesc

Dan Barna: Lansăm astăzi EUSR, primul ‘think-tank’ european al unui partid parlamentar românesc

 

A început la Timișoara conferința internațională organizată de USR – “Viitorul Europei este Viitorul României: Primul pas spre Sibiu 2019”.

Conferința pe tema viitorului construcției europene reunește invitați de marcă, experți în politică europeană și reprezentanți ALDE, En Marche și din Grupul Verzilor din Parlamentul European.

Președintele USR Dan Barna a deschis conferința cu un discurs în care a subliniat nevoia de a dezbate perspectivele Uniunii Europene, în contextul BREXIT-ului, a temei migrației, dar și sub presiunea amenințării constante din partea Rusiei.

Pe parcursul zilei vor fi atinse mai multe teme de dezbatere, printre care listele transnaționale pentru alegerile europene, rolul viitorului Birou al Procurorului Public European și contribuția României, care va prelua președinția Consiliului UE din 2019, la procesul de reformă al proiectului european.

”Totodată, în cadrul evenimentului de astăzi vom lansa EUSR, primul ‘think-tank’ european al unui partid parlamentar românesc în adevăratul sens al cuvântului, nu o organizație de formă așa cum întâlnim la alte partide. Acest grup va avea rolul de a sprijini activitatea europeană a decidenților noștri politici. Credem că afacerile europene necesită o atenție deosebită, dându-le un status special față de ceea ce ține de politică externă. Existența acestui grup va continua totodată procesul de profesionalizare de care USR are nevoie pentru a deveni o alternativă credibilă”, a anunțat Dan Barna, în deschiderea conferinței.

În prima partea a evenimentului, Alexandru Vărzaru, membru EUSR, a ținut o prezentare pe tema ”Uniunea Europeană – un proiect în construcție”, iar Cristian Ghinea, parlamentar USR, a vorbit despre rolul Parlamentului European în alegerea președintelui Comisiei Europene.

În cadrul conferinței, vor avea intervenții Alina Gîrbea, raportor politic, din partea Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Baroneasa Rosalind Scott, membră în Camera Lorzilor din Parlamentul Marii Britanii și vicepreședintă ALDE, Vula Tsetsi, Secretarul General al grupului Verzilor din Parlamentul European și reprezentantul La République En Marche, Martin Bohmert, președintele grupului Jeunes avec Macron.

Uniunea Salvați România este un partid pro-european, iar această conferință este doar unul din evenimentele pe care le vom organiza pentru a aduce Europa pe agenda publică reală a cetățenilor.