USR propune transparentizarea activității CNAS

Tudor-Rareș Pop: Fiecare decontare fictivă este un act criminal

Deputații USR, Tudor-Rareș Pop, Cristian Ghinea și Dan Barna, au depus astăzi un proiect de lege care vizează transparentizarea deconturilor făcute de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru a preveni fraudele şi a creşte eficiența sistemului sanitar.

În contextul scandalului deconturilor fictive făcute de CNAS, iniţiatorii proiectului de lege consideră că fiecare asigurat trebuie să fie informat cu privire la serviciile, medicamentele, materialele sanitare şi dispozitivele medicale pe care CNAS le decontează în numele lui. Proiectul deputaților USR completează Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii astfel încât fiecare asigurat să beneficieze de un raport care include totalitatea deconturilor efectuate de CNAS în numele lui.

Proiectul stabileşte mai multe modalităţi de comunicare a acestor informaţii: la cerere, în termen de 30 de zile atât electronic, cât şi în scris, online, accesând DES – dosarul electronic de sănătate al pacientului sau prin poştă, în cazul în care deconturile efectuate pentru respectivul asigurat depăşesc de trei ori valoarea decontului mediu.

”Decontările fictive reprezintă o practică frecventă de fraudare a sistemului medical, iar mecanismele actuale de prevenire şi control nu funcţionează. Într-o ţară ca România, aflată pe ultimul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al cheltuielilor cu sănătatea, fiecare decontare fictivă este un act criminal, deoarece afectează accesul la tratament şi pune în pericol viaţa pacienţilor cu nevoi reale. Având în vedere scandalurile din ultima perioadă, noul șef al CNAS are obligația morală să sprijine acest proiect de transparentizare a activității instituției și lucreze alături de membrii Comisiei de sănătate din Parlament pentru a oferi asiguraților acces la informații”, a declarat deputatul USR Tudor-Rareș Pop, membru în Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Bugetul asigurărilor sociale de sănătate s-a dovedit extrem de vulnerabil la fraudarea prin decontări fictive de medicamente, servicii sau dispozitive medicale. Un raport al Observatorului Român de Sănătate arată că din 41 de cazuri recente de corupţie la nivel înalt în sistemul medical, 22 dintre cei acuzaţi sau deja condamnaţi sunt angajaţi ai Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În 2017, fostul preşedinte al CNAS Marian Burcea şi alte 15 persoane au fost acuzaţi că au păgubit bugetul CASMB cu 13 milioane de lei, decontând servicii fictive de îngrijiri medicale la domiciliu.

Fraudarea sistematică a bugetului de asigurări de sănătate înseamnă mii de vieţi pierdute şi zeci de mii de români care rămân fără acces la îngrijiri medicale. În condițiile în care mecanismele de control ale CNAS şi-au demonstrat limitele, USR consideră că este nevoie să fie dezvoltate şi alte soluţii de prevenţie şi depistare a fraudei.