Consilierii USR Sector 3 au inițiat o hotărâre de consiliu prin care se transparentizează modului de încheiere a contractelor de achiziţie al societăților înființate de primarul Robert Negoiță. Deoarece există un vid legislativ, aceste firme nu sunt obligate să respecte legea achiziţiilor publice, achiziţiile făcându-se netransparent şi fără a şti dacă sunt respectate criterii de eficiență sau de cost.
„Am iniţiat o hotărâre de consiliu privind aprobarea unui regulament inspirat din legea achiziţiilor publice. Ca urmare, societățile vor fi obligate să desfăşoare licitaţii publice, selecţia furnizorilor să se facă de către o comisie de evaluare şi, cel mai important, să publice toate contractele încheiate cu furnizorii. De asemenea, comparativ cu legea 98/2016, pragurile pentru aplicarea procedurilor de licitaţie sunt simţitor mai scăzute”, a explicat consilierul USR Liviu Mălureanu.
Hotărârea a fost adoptată, luni, 27 noiembrie, în ședința Consiliului Local al Primăriei Sectorului 3. Consilierii USR vor monitoriza mai departe activitatea Consiliului Local și vor urmări demersurile pentru ca aceste norme să fie respectate.
Până în prezent, primarul Sectorului 3 a dispus înființarea unui număr de opt societăți înființate de Consiliul Local, firme ce reprezintă o Primărie Paralelă prin care se vor rula sute de milioane de lei, din bani publici. Una dintre aceste firme a înființat la rândul său o altă societate.
Primăria Sectorului 3 este una dintre cele mai opace administraţii locale, ce îngrădeşte dreptul cetăţenilor de acces la informaţiile privind cheltuirea banilor publici. În luna februarie, consilierii USR i-au adresat o scrisoare deschisă primarului Robert Negoiţă, solicitându-i să publice pe site toate contractele încheiate de instituţia pe care o conduce, dar şi de către direcţiile şi firmele aflate în subordinea primăriei.