Dezbateri pe bugetul anului 2018: România se îndreaptă spre o nouă criză

Dezbateri pe bugetul anului 2018: România se îndreaptă spre o nouă criză

România se îndreaptă spre o nouă criză, similară cu cea din 2008. Este avertismentul USR lansat la dezbaterile din Parlament pe Legea bugetului pentru anul 2018. Cheltuielile salariale pentru anul viitor vor fi, raportate la PIB, similare cu cele din anul 2008. Mai grav însă, veniturile fiscale din 2018, tot raportate la PIB, vor fi mai mici ca în urmă cu zece ani.

Vă redăm discursul pe tema bugetului din 2018 susținut, luni, de deputatul USR Claudiu Năsui în plenul Parlamentului.
Dacă astăzi am începe să defrișăm toate pădurile patriei, ne-ați spune că o s-o ducem mai bine pe termen scurt, ca vom avea lemne să ne încălzim și gratuit la iarnă, poate și anul viitor, că industria mobilei va merge bine, că vom exporta, că totul va fi frumos pe termen scurt. Dar ce se va întâmpla anul viitor dacă facem o astfel de acțiune? Se va întâmpla că, probabil, nu o să mai avem lemne și o să răbdăm în frig.

Nu orice creștere economică este bună. Creșterile economice care se bazează pe consum, creșterile care subminează structura de capital a unei economii, nu sunt bune. Vă reamintesc că am mai avut perioade de glorie a statului român cu creșteri extraordinare, care s-au terminat oribil, și politicienii care au fost responsabili pentru acele momente, sunt în continuare în poziții fruntașe în statul român.

Doar așa, ca să aveți o imagine: cheltuielile salariale pentru 2018 vor fi, raportat la PIB, similare cu cele din anul de grație 2008. Vă mai amintiți de 2008, nu? Și mai grav, veniturile fiscale raportate la PIB vor fi mai mici. Ne îndreptăm către o nouă criză, ne îndreptăm către un nou moment pe care cu toții îl veți regreta.

Stimate domnule prim-ministru, ne spuneți ca respectați toate angajamentele internaționale pentru acest buget. Fals, fals! Aveți notificări de la Comisia Europeană, proceduri de deviere semnificativă pentru bugetul structural care a crescut in 2017 la 3,06% și in 2018, conform propriilor dumneavoastră proiecții, va crește din nou, la 3,17% in condițiile in care el, pentru Romania ar trebui să fie la 1%. Deci nu ne spuneți că respectați toate angajamentele, nu le respectați, ați explodat aceste cheltuieli structurale ale statului român.

De asemenea, vă lăudați cu investițiile, dumneavoastră v-ați lăudat cu toate investițiile, și domnul Viorel Ștefan, care nu mai este acum prezent, s-a lăudat cu investițiile publice din trimestrul 3. Și de ce din trimestrul 3, domnul Viorel Ștefan, știți de ce? Pentru că dacă vă uitați pe tot anul, pe toată proiecția, de fapt investițiile publice au scăzut! Dumneavoastră, domnule premier, v-ați lăudat cu investițiile private, și, dacă ne uităm la investițiile publice in schimb sunt de 3,21% in 2017, 3,76% in 2016, deci o scădere, și haideți să nu ne uităm doar procentual, haideți să ne uităm și nominal: 28,7 miliarde in 2016, 27 miliarde in 2017.

Unde este creșterea? Unde este creșterea când aceste cifre scad? Nu este de fapt nicio creștere și ce faceți în bugetul de 2018 este sa continuați aceeași politică de subminare a bunăstării pe termen lung a poporului român, pentru că dacă puneți investiții in buget nu înseamnă automat că le veți realiza. Vă reamintesc că, la începutul anului 2017 exact asta vi s-a și spus: că nu o să realizați investițiile. Și ce ați făcut, în cele 2 rectificări bugetare succesive? Ați tăiat din investiții, și ați crescut la cheltuieli de personal și la asistență socială, în alte cuvinte la cheltuielile structurale ale statului român, clădind astfel un buget mai șubred pentru viitor.

Dacă ne uităm la proiectele de infrastructură, vedem că faimosul proiect de care România are atâta nevoie, Târgu Mureș – Iași, nu este nicăieri de găsit. Ne uităm și vedem proiecte de infrastructură care sunt gata semnate, au toate procedurile îndeplinite, care au credit bugetar ZERO. Mă refer la pasajul de la Domnești și la centura Comarnic, de exemplu. Au credite de angajament în schimb, ceea ce înseamnă că nu o să se întâmple nimica in 2018 pentru aceste proiecte.

Veniturile fiscale, acestea așa cum sunt, le supraestimați, și asta nu v-o spun eu, v-o spune inclusiv Consiliul Fiscal. Estimați că din TVA split veți obține 4,9 miliarde de lei în forma sa îndulcită, în forma sa mai puțin aspră decât cea odioasă în care ați trecut-o prin ordonanță. Dar dacă ne uităm cât v-ați aștepta să luați așa cum era ea în forma cea mai dură, vedem că atunci v-ați așteptat să luați 2 miliarde, pe când acum, îndulcit, vă așteptați la 4,9! Este neplauzibil, și nu vă mai crede nimeni, și nu vă mai crede nu doar opoziția, că opoziția poate ne spuneți că e treaba noastră să nu vă credem și să vă criticăm, dar nu vă cred nici instanțe internaționale. Nu vă crede Comisia Europeană, nu vă crede Consiliul Economic.

Cheltuielile cu asistența socială, de asemenea, avem cheltuieli subevaluate, nu ați ținut cont de numeroase politici care au fost adoptate anul acesta, tocmai ca să le înghesuiți pe toate. În decursul dezbaterilor asupra bugetului, fiecare amendament care trecea, de unde scădea? Din Fondul de Rezervă al Guvernului, până când acesta a ajuns la ridicola sumă de ZERO lei. Aveați zero lei in fondul de rezervă. Și in final, știți de unde ați suplimentat bani la fondul de rezervă, stimați colegi? Știți de unde colegii dumneavoastră, din Comisia pentru Buget-Finanțe au suplimentat? Tăind de la fondurile pe care le datorăm Uniunii Europene. În alte cuvinte, ne plasați în situația în care prevedem că o să plătim mai puțin decât datorăm instanțelor internaționale din care facem parte, iar lucrul ăsta nu se întâmplă doar cu Uniunea Europeană, se întâmplă și cu celelalte organizații la care facem parte, bugetul Ministerului Externelor este subevaluat crunt, este la jumătate, așa cum a recunoscut și ministrul în timpul audierilor.

În final, v-ați mai lăudat și cu nivelul datoriei publice. Că avem o datorie publică mică raportată la PIB. Corect. Dar lucrul acesta nu este meritul dumneavoastră, este în ciuda politicilor dumneavoastră. Vă reamintesc că, recent, ați mărit plafonul până la care statul se poate îndatora, de la 20 de miliarde de Euro la 27 de miliarde de Euro. Prevedeți că veți lua încă 7 miliarde de Euro în următorii 2 ani, crescând astfel datoria publică. Acesta nu este un buget care să ajute România pe termen lung, acesta e un buget care ne arată că am pierdut o imensă oportunitate anul acesta, în 2017, și că o vom pierde și in 2018, oportunitate de creștere regională, pentru că toată regiunea noastră era pe creștere în momentul acesta, și în loc să folosim banii să facem investiții publice, infrastructură, să rezolvăm niște dezechilibre pe care le aveam, cum ar fi deficitul bugetului de pensii, în loc să rezolvăm niște probleme care ne-ar fi ajutat să creștem pe termen lung și să înfruntăm viitoarea criză care va fi mondială și cu siguranță va veni, să o înfruntăm mai bine, ați făcut un buget care ne fragilizează.

USR nu va vota acest buget, pentru că este făcut copilărește, duce in derizoriu investițiile publice și ați insistat cu niște cheltuieli populiste, pentru pensii și salarii care vor fi finanțate din împrumuturi. Vă mulțumesc.