Dragnea și Tăriceanu împing România pe drumul Poloniei

Dragnea și Tăriceanu împing România pe drumul Poloniei

Uniunea Salvați România avertizează că Dragnea și Tăriceanu împing România pe drumul Poloniei și în afara Uniunii Europene.

Coaliția de guvernare PSD-ALDE ignoră avertismentele din partea partenerilor externi cu privire la modificarea legilor justiției, ceea ce poate atrage României sancțiuni similare cu cele pentru Polonia. Această țară riscă să își piardă dreptul de vot în cadrul Uniunii Europene din cauza reformelor controversate făcute în justiție, în ultimele luni. Comisia Europeană a decis să apeleze la „soluția nucleară”, cum este supranumit Articolul 7, pentru a impune Poloniei revizuirea în termen de trei luni a modificărilor legislative care au afectat statul de drept. Oficialii europeni iau în considerare și condiționarea accesului la fonduri europene de respectarea valorilor și deciziilor UE.

Toate semnalele arată că România merge pe drumul Poloniei, spre o democrație iliberală periculoasă, care va conduce la izolarea țării noastre pe plan extern. Coaliția PSD-ALDE pune interesele lui Dragnea și Tăriceanu mai presus de interesul României de a continua parcursul european și instalează practic dominația oligarhiei în locul democrației”, a declarat președintele USR Dan Barna.

În ultimul raport MCV al României, experții Comisiei Europene au semnalat cu îngrijorare că modificarea legilor justiției se face fără transparență sau dezbatere, dar publicarea raportului nu a oprit coaliția PSD-ALDE, în frunte cu Florin Iordache, să ciopârțească legile justiției în Comisia specială din Parlament.

Grupul de state împotriva corupției (GRECO) din cadrul Consiliului Europei a cerut, de asemenea, explicații coaliției PSD-ALDE cu privire la aceste legile care riscă să afecteze lupta anticorupție din România.

Din păcate, în pofida tuturor avertismentelor, cele trei legi care subordonează justiția din România puterii politice, vor fi adoptate, săptămâna aceasta, de majoritatea PSD-ALDE din Parlament. Uniunea Salvați România va contesta aceste legi la Curtea Constituțională, în încercarea de apăra statul de drept și democrația românească. USR se va opune oricărei acțiuni a PSD ce va avea ca finalitate situația în care România să piardă drepturi obținute ca membru deplin al Uniunii Europene.

Guvernul României ar trebui să urmărească cu atenţie acţiunea Comisiei în privinţa încălcării statului de drept din Polonia. USR nu doreşte ca ţara noastră să aibă de suferit în urma iresponsabilităţii coaliţiei de la guvernare. Românii sunt europeni convinşi şi nu acceptăm măsuri ce ne împing la periferia sau chiar în afara Uniunii Europene”, a susținut Dan Barna.