Proiect USR pentru reducerea costului corupţiei în România

Proiect USR pentru reducerea costului corupţiei în România

Deputata Cosette Chichirău (USR) a depus astăzi o propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţii de interes public, având ca scop reducerea costului corupţiei în România.

Proiectul propune ca autorităţile publice să fie obligate prin lege să publice integral toate „contractele de achiziţie publică, contractele sectoriale, contractele de concesiune de lucrări şi contractele de concesiune de servicii în care autoritatea sau instituţia publică este parte, precum şi actele subsecvente acestor contracte”.

„Ei vor să fure, eu vreau să-i opresc. Primul pas către oprirea furtului este ca oamenii să știe ce se întâmplă cu banii lor. În ţări ca Danemarca, Suedia, sau chiar Slovacia și Republica Cehă, toate contractele încheiate cu bani publici, precum și toate facturile, chitanțele și actele adiționale, sunt publicate online într-un timp relativ scurt. Îmi doresc acest nivel de transparență a cheltuirii banului public și în România”, a declarat deputata USR Cosette Chichirău.

În expunerea de motive, deputata Cosette Chichirău arată că România este pe primul loc în UE în ceea ce priveşte costul corupţiei în achiziţiile publice. Printre riscurile legate de achiziţii sunt menţionate: contracte şi lucrări supraevaluate sau fictive, costuri adiţionale foarte mari, conflicte de interese și contracte acordate pe bază de legături politice.