Scrisoarea deschisă: Opriți distrugerea Parcului Național Valea Jiului și încălcarea deciziilor judecătorești

Scrisoarea deschisă: Opriți distrugerea Parcului Național Valea Jiului și încălcarea deciziilor judecătorești

Printr-o scrisoare deschisă, senatorul USR Mihai Goțiu le-a solicitat premierului Mihai Tudose și miniștrilor Mediului, Grațiela Gavrilescu, respectiv Apelor și Pădurilor, Doina Pană, luarea unor măsuri urgente care să stopeze acțiunile menite să eludeze hotărârile judecătorești definitive legate de stoparea lucrărilor hidroenergetice ilegale care distrug râul Jiu, afluenții acestuia și Parcul Național Valea Jiului.

Scrisoarea vine în contextul în care, profitând de vacanța de Crăciun, astăzi (27 decembrie 2017) ar urma să fie finalizată procedura de depunere de observații în legătură cu decizia de încadrare pe care Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj urmează să o elibereze pentru Planul de Management al Parcului Național Valea Jiului.

”Atât pe formă, cât și pe fond, această procedură este profund viciată, demonstrând rea-credință și iresponsabilitate din partea inițiatorului și a reprezentanților unor instituții ale statului cu atribuții în monitorizarea și aplicarea legislației din domeniul protecției mediului”, arată Mihai Goțiu, în scrisoarea deschisă.

Justiția a confirmat, prin decizii judecătorești definitive, modul ilegal de desfășurare al lucrărilor, cea mai recentă dintre aceste sentințe (făcută publică de Curtea de Apel București pe data de 14 decembrie 2017) anulând autorizațiile de construire eliberate pentru Hidroelectrica de către Consiliul Județean Gorj, respectiv Consiliul Județean Hunedoara.

”Într-un mod scandalos, APM Gorj intenționează acum să emită o decizie de încadrare pentru un plan de management realizat de Administrația Parcului Național Valea Jiului, care pare elaborat direct din biroul conducerii Hidroelectrica, în care e prevăzută ca zonă de dezvoltare durabilă (adică zonă în care se pot efectua lucrări precum cele ale căror autorizații de construire au fost anulate) aria cea mai importantă din parc. Distrugerea acestei zone lasă, practic, fără sens și conținut, clasificarea ca parc național a Văii Jiului. Printr-o stranie coincidență, procedura a fost declanșată aproape simultan cu decizia judecătorească prin care s-au desființat autorizațiile de construire, iar termenul până la care se pot trimite observații se împlinește astăzi (27 decembrie 2017), adică după vacanța de Crăciun. Printr-o coincidență și mai stranie (și revoltătoare), site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, prin intermediului căruia s-ar fi putut trimite observații către APM Gorj este, astăzi, căzut!”, scrie senatorul USR.

Conform acestuia, scopul acestor demersuri este de a grăbi distrugerea ireversibilă a Văii Jiului, astfel încât să-și piardă statutul și clasificarea de Parc Național, chiar și cu riscul intrării României în infrigement, cum s-a întâmplat în cazul distrugerii râurilor Capra și Buda din Munții Făgăraș.

”Dacă doriți să evitați acest lucru, precum și escaladarea revoltei publice (peste 30.000 de cetățeni semnând petiția Declic pentru salvarea Jiului și a Parcului Național Valea Jiului) vă solicit ca, în regim de urgență, să întreprindeți toate măsurile legale pentru:  1) Stoparea oricăror lucrări de distrugere a Jiului și a Parcului Național Valea Jiului și punerea în aplicare a deciziilor judecătorești definitive; 2) Stoparea oricăror proceduri și demersuri al căror scop fățiș este eludarea hotărârilor judecătorești definitive, prin eliberarea unor acte, avize, autorizații care să le înlocuiască pe cele anulate de justiție; 3) Elaborarea unui Plan de Management pentru Parcul Național Valea Jiului cu respectarea legislației românești și europene din domeniile protecției mediului, al ariilor naturale protejate, al calității apei și al evaluării impactului proiectelor publice și private asupra mediului; 4) Comunicarea publică a deciziilor luate”, mai arată senatorul USR Mihai Goțiu, în scrisoarea deschisă.

Vă redăm conținutul integral al scrisorii deschise:

Opriți distrugerea Parcului Național Valea Jiului și încălcarea deciziilor judecătorești în acest caz
Stimate d-nule premier Mihai Tudose, stimate d-ne ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu și Doina Pană,

Cu neplăcută surprindere am aflat că astăzi urmează să fie finalizată procedura de depunere de observații în legătură cu decizia de încadrare pe care Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Gorj urmează să o elibereze pentru Planul de Management al Parcului Național Valea Jiului. Atât pe formă, cât și pe fond, această procedură este profund viciată, demonstrând rea-credință și iresponsabilitate din partea inițiatorului și a reprezentanților unor instituții ale statului cu atribuții în monitorizarea și aplicarea legislației din domeniul protecției mediului.

Legat de abuzurile și ilegalităților privitoare la lucrările hidroelectrice desfășurate pe râul Jiu și afluenții Jiului, având ca efect distrugerea ireversibilă a Parcului Național Valea Jiului, v-am adresat mai multe interpelări pe parcursul acestui an. La începutul verii m-ați anunțat trimiterea Corpului de Control al Primului Ministru în zonă, dar rezultatele anchetei continuă să se lase așteptate. Între timp, Justiția a confirmat, prin decizii judecătorești definitive, modul ilegal de desfășurare al lucrărilor, cea mai recentă dintre aceste sentințe (făcută publică de Curtea de Apel București pe data de 14 decembrie 2017) anulând autorizațiile de construire eliberate pentru Hidroelectrica de către Consiliul Județean Gorj, respectiv Consiliul Județean Hunedoara.

Într-un mod scandalos, APM Gorj intenționează acum să emită o decizie de încadrare pentru un plan de management realizat de Administrația Parcului Național Valea Jiului, care pare elaborat direct din biroul conducerii Hidroelectrica, în care e prevăzută ca zonă de dezvoltare durabilă (adică zonă în care se pot efectua lucrări precum cele ale căror autorizații de construire au fost anulate) aria cea mai importantă din parc. Distrugerea acestei zone lasă, practic, fără sens și conținut, clasificarea ca parc național a Văii Jiului. Printr-o stranie coincidență, procedura a fost declanșată aproape simultan cu decizia judecătorească prin care s-au desființat autorizațiile de construire, iar termenul până la care se pot trimite observații se împlinește astăzi (27 decembrie 2017), adică după vacanța de Crăciun. Printr-o coincidență și mai stranie (și revoltătoare), site-ul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, prin intermediului căruia s-ar fi putut trimite observații către APM Gorj este, astăzi, căzut!

Stimate d-nule premier Mihai Tudose, stimate d-ne ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu și Doina Pană,

Ministerul Mediului a lansat, recent, în dezbatere publică, proiectul de Lege privind evaluarea impactului unor proiecte publice sau private asupra mediului. În etapa de consultare publică, în unul din răspunsurile trimise de minister Asociației Salvați Bucureștiul, se arată că în noua lege va exista o prevedere conform căreia decizia de încadrare, respectiv acordul de mediu rămân valabile ”dacă nu au intervenit schimbări ale regimului legislativ sau ale regimului de protecție” (de parc național, în cazul Văii Jiului). Pe lângă deciziile judecătorești deja amintite, e o nouă confirmare a faptului că atât lucrările efectuate până acum, cât și Planul de Management pentru care se solicită acum decizie de încadrare au fost și sunt abuzive. De unde graba asta incredibilă (după mulți ani de tergiversări și amânări) pentru adoptarea unui Plan de Management cu dedicație, în condițiile în care, peste doar câteva luni, când noua lege va intra în vigoare, decizia de încadrare sau acordul de mediu eliberate pe baza acestui plan (precum și alte autorizații obținute pe baza lor) și-ar pierde valabilitatea și ar fi necesară o nouă decizie de încadrare (sau un nou acord de mediu)? Răspunsul e cinic: pentru ca distrugerea Văii Jiului să devină ireversibilă și, implicit, să-și piardă statutul și clasificarea de Parc Național.

Atenție, însă, această situație tinde să devină similară cu cea în urma căreia s-au distrus râurile Buda și Capra din Făgăraș și care au dus la intrarea României în infrigement. Pentru a ieși din infrigement a fost elaborată OUG 78/2017, aflată acum în procedură de aprobare în Parlament.

Stimate d-nule premier Mihai Tudose, stimate d-ne ministru Grațiela Leocadia Gavrilescu și Doina Pană, vă asumați un nou infrigement pentru România din cauza distrugerii Jiului și a Parcului Național Valea Jiului, într-un moment în care se încearcă ieșirea din infrigement într-un caz similar?

Dacă doriți să evitați acest lucru, precum și escaladarea revoltei publice (peste 30.000 de cetățeni semnând petiția Declic pentru salvarea Jiului și a Parcului Național Valea Jiului) vă solicit ca, în regim de urgență, să întreprindeți toate măsurile legale pentru:

Stoparea oricăror lucrări de distrugere a Jiului și a Parcului Național Valea Jiului și punerea în aplicare a deciziilor judecătorești definitive;

Stoparea oricăror proceduri și demersuri al căror scop fățiș este eludarea hotărârilor judecătorești definitive, prin eliberarea unor acte, avize, autorizații care să le înlocuiască pe cele anulate de justiție;

Elaborarea unui Plan de Management pentru Parcul Național Valea Jiului cu respectarea legislației românești și europene din domeniile protecției mediului, al ariilor naturale protejate, al calității apei și al evaluării impactului proiectelor publice și private asupra mediului.

Comunicarea publică a deciziilor luate.