USR este în termen pentru a ataca la CCR legile justiției

Uniunea Salvați România poate contesta legile justiției la Curtea Constituțională până la data promulgării de către președintele Klaus Iohannis.

Prin mai multe decizii, Curtea Constituțională a stabilit că sesizările de neconstituționalitate a unei legi pot fi depuse oricând între data adoptării de către Parlament și data promulgării de către Președintele României. (Decizia nr. 89/2017, Decizia nr. 718/2017, Decizia nr. 767/2016, Decizia nr. 975/2010, Decizia nr. 1612/2010, etc.)

Inițiativele legislative adoptate în Parlament nu sunt trimise imediat președintelui pentru a oferi parlamentarilor o perioadă minimă de timp în care să depună sesizări la CCR. Așadar, perioada de două sau cinci zile de la adoptare nu este un termen restrictiv și nu există sancțiuni pentru depășirea lui. Se pot depune sesizări de neconstituționalitate până la data promulgării de către președinte.

”Singura condiție pentru a depune o sesizare valabilă la CCR este ca legea care face obiectul sesizării să nu fi fost promulgată de președinte. Așteptăm în continuare semnăturile colegilor din PNL pentru a putea depune sesizarea. Unicul nostru interes este de a îndeplini mandatul primit de la alegători și de a bloca proiectele de modificare a legilor justiției care subminează statul de drept din România”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Până în prezent, sesizările USR au fost semnate de toți cei 27 de deputați USR, 16 deputați PMP, patru independenți și mai este nevoie de trei semnături pentru a le depune la CCR.

Juriștii USR au descoperit noi motive de neconstituționalitate față de sesizările deja depuse la CCR de ÎCCJ și PNL pe legile justiției. Noile critici și argumente ar putea duce la declararea ca neconstituționale a legilor în ansamblu (în special motivele de procedură) sau a unor articole importante.

Toți parlamentarii din opoziție și mai ales cei din PNL careu depus deja o contestație, ar trebui să se alăture demersului USR în condițiile în care această nouă sesizare la Curtea Constituțională poate constitui un motiv în plus de amânare a termenului de intrare în vigoare a noilor legi ale justiției în forma PSD-ALDE-UDMR, până la soluționarea ei de către CCR.

Miza de a bloca aceste proiecte este uriașă, vorbim despre independența magistraților din România, iar opoziția și societatea civilă trebuie dea dovadă de unitate pentru a apăra democrația și statul de drept.