USR Iași: În administrația locală nu există suficientă transparență

USR Iași: În administrația locală nu există suficientă transparență

Filiala USR Iași a organizat luni, 15 ianuarie, o conferință de presă pe tema situației veniturilor salariale din primăriile județului Iași. Membrii USR Iași Dana Buțincu și Cătălin Chiosa au colectat informații pentru a identifica gradul de transparentizare a salariilor publice din primăriile județului Iași. În baza rezultatelor obținute au realizat o hartă digitală interactivă, accesibilă online, a salariilor primăriilor Județului Iași (https://iasi.usr.ro/primarii/main.html).

Din păcate, harta nu e completă, pentru că multe din primăriile Județului Iași nu au răspuns solicitărilor privind publicarea salariilor pentru funcțiile de demnitate publică alese (primar și viceprimar). Este vorba despre 24 de primării (Andrieșeni, Aroneanu, Belcești, Bivolari, Costuleni, Dumești, Erbiceni, Hălăucești, Ipatele, Madîrjac, Miroslava, Moțca, Popești, Răchiteni, Românești, Schitu Duca, Șirețel, Strungă, Tansa, Țibănești, Țigănași, Todirești, Trifești, și Vlădeni) care nu au publicat, nu au răspuns, sau au oferit un răspuns incomplet la solicitarea oficială venită din partea USR Iași. Cel puțin 5 primării (Ipatele, Miroslava, Tansa, Țibănești, Țigănași) nu au dat curs solicitării de clarificare privind salariul primarului și al vice primarului. Un număr destul de mare de primării nu au pagină de web și nu pot publica salariile.

Deputata Cosette Chichirău a menționat că membrii USR vor continua să obțină informații pe parcursul întregului an: ,,Acesta este doar primul pas către o necesară reformă administrativă în România și vom adăuga informații din SEAP, date despre fondurile europene, dar și date despre dosarele de corupție și problemele pe care publicul le semnalează în comunitățile respective,” a mai precizat deputatul USR de Iași. Liderul ieșean speră că proiectul va fi implementat la nivelul întregii țări.

La conferința de presă a participat și Silviu Gurlui, președintele filialei municipale a USR Iași, care a remarcat că întreg demersul membrilor USR a fost util și datorită faptului că multe primării s-au mobilizat pentru a publica informațiile pe site-urile lor. Există de asemenea alte demersuri ale filialei Iași pe domenii precum învățământ, mediu, agricultură și sănătate, la care lucrează echipe bine pregătite.

Referitor la colaborarea cu parlamentarii ieșeni, deputatul Cosette Chichirău a remarcat că parlamentarii ieșeni ai PSD și ALDE nu luptă pentru proiectele Iașului și că în Parlament și la Guvern nu există o voce puternică din coaliția aflată la guvernare care să apere interesele Iașului.

La final, Cosette Chichirău a declarat că USR va veni cu un program și un mesaj clar susținut de câteva principii și valori clare, ne-negociabile, pe care se va construi un program economic eficient: „Ca partid de opoziție, trebuie să venim cu o ofertă credibilă pentru care electoratul să iasă la vot: un plan de guvernare și o echipă puternică, cinstită și competentă.”