Dragnea vrea să transforme CEX-ul PSD în CSAT

Dragnea vrea să transforme CEX-ul PSD în CSAT

Comisia parlamentară de anchetare a activității generalului Pahonțu este, așa cum a spus și președintele Klaus Iohannis, ”o aflare în treabă politicianistă”. Această comisie este o inutilitate făcută de Liviu Dragnea și gașca lui, în condițiile în care prioritățile țării sunt complet ignorate. Numai pentru că Dragnea pare că are ceva personal de rezolvat cu șeful acestei instituții. Pentru asta a inventat această comisie, care – atenție! – iese din prevederile legii. Atragem atenția că această comisie nu va face altceva decât să ducă în derizoriu activitatea ofițerilor SPP, toți militari de carieră, cu rezultate recunoscute pe plan internațional și care-și îndeplinesc obligațiile cu profesionalism.

Dacă în cazul DNA, PSD încearcă transformarea într-o formă fără fond, golită de conţinut, în cazul SPP, practic, Dragnea şi Tăriceanu încearcă transformarea CEX-ului PSD în Consiliul Suprem de Apărare a Ţarii.

SPP îşi desfăşoară activitatea sub organizarea şi coordonarea CSAT. Are atribuții militare și care țin inclusiv de siguranța statului.

Directorul, care este propus de CSAT și numit de președintele țării, prezintă rapoarte cu privire la îndeplinirea atribuţiilor ce îi revin în faţa Comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Structurile parlamentare în faţa cărora directorul SPP îşi prezintă raportul există şi funcţionează. Aşa este Legea.

Ca urmare, verificarea activităţii SPP nu poate să fie atributul unei comisii distincte, înfiinţată cu dedicaţie, samavolnic. Cu atat mai mult cu cât SPP îşi desfăşoara activitatea cu respectarea Constituţiei şi a legilor ţării, a hotărârilor CSAT, precum şi a regulamentelor militare. Am citat din Lege.

În vreme ce Parlamentul nu este instanţă militară. Nu poate constata încălcarea regulamentului militar şi nici sancţiona respectiva abatere. Parlamentul nu este judecător. Nu poate constata şi nici sancţiona încălcarea legii. Parlamentul nu este CSAT. Nu poate emite hotărâri în baza cărora SPP să îşi desfăşoare activitatea şi nici să verifice, modifice ori să interpreteze hotărâri emise de către CSAT.

Adresarea de întrebări, consemnarea răspunsurilor, analiza răspunsurilor, stabilirea vinovaţiei sau a gradului de vinovaţie ori implicare şi, pe cale de consecinţă, tragerea la răspundere sau, dimpotrivă, de exonerare a uneia sau a mai multor persoane din structura SPP nu au fost şi nu sunt atributul unei comisii parlamentare nou înfiinţate, ci al CSAT, al instanţelor militare ori civile sau, în cazul rapoartelor anuale, al Comisiilor de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională.

Rolul nostru este de a atrage atenţia asupra acestor minciuni ale coaliției PSD-ALDE și a faptului că se trece peste prevederile legii.