USR începe strângerea de semnături pentru campania “Fără penali în funcții publice”

USR începe strângerea de semnături pentru campania “Fără penali în funcții publice”

A fost lansată oficial strângerea de semnături pentru inițiativa de modificare a Constituției “Fără Penali în funcții publice”, susținută de USR. Într-o perioadă de șase luni, inițiativa trebuie să strângă 500.000 de semnături valabile, din cel puțin 21 de județe din țară.

Cei 19 membri ai comitetului de inițiativă, din care fac parte scriitorul Gabriel Liiceanu, filosoful Mihai Șora, membrii mișcării de stradă REZISTENȚA și președintele asociației Colectiv, au fost primii care și-au pus semnătura pe liste și au îndemnat toți cetățenii să le urmeze exemplul pentru a interzice accesul în funcții publice persoanelor care au fost condamnate la închisoare pentru că au săvârșit infracțiuni cu intenție.  

Membrii USR, alături de voluntari implicați din toată țara, vor fi în stradă pentru a strânge semnături începând de sâmbătă, 31 martie. De asemenea, vor fi amplasate corturi în principalele orașe din țară, printre care București, Cluj, Timișoara, Constanța, Sibiu, Tulcea. Formularele de semnături pot fi descărcate de toți cei care vor să susțină inițiativa și de pe site-ul https://farapenaliinfunctiipublice.ro/.

“Sâmbătă vom fi cu toții în stradă, avem listele de semnături și timp de șase luni invităm cetățenii României să semneze această inițiativă prin care ne dorim ca țara noastră să nu mai fie blocată pe tema justiției pentru că este tema personală a domnului Dragnea. Este inadmisibil ca într-un stat european, care se dorește modern, să avem ca principală temă de dezbatere publică timp de un an și jumătate atacul pe legile justiției din cauza unor interese personale. Dacă vom avea în Constituție o reglementare foarte clară care va împiedica pe viitor persoanele condamnate penal să ocupe funcții publice, poate vom reuși să discutăm despre sănătate, educație, infrastructură. Am foarte mare încredere că în aceste șase luni vom trece de pragul de 500.000 de semnături și obiectivul meu personal este să strângem 1.000.000 de semnături. Este o inițiativă care trebuie să reașeze România pe direcția corectă”, a declarat președintele USR Dan Barna.

“Această inițiativă este și necesară și rușinoasă. E necesară pentru că este inadmisibil să ți se ceară un cazier curat dacă ești portar la Camera Deputaților și să nu trebuiască să prezinți niciun cazier, ba chiar să fi recomandat pentru a fi președintele Camerei, deși ai cazier. E rușinoasă pentru că e necesară. Asta e rușinea, să fie necesar așa ceva, să scriem în Constituție că nu pot candida și nu pot fi alese în funcții publice persoane care au condamnări definitive”, a declarat juristul Eugen Vasiliu, membru al grupului de inițiativă.

După strângerea celor 500.000 de semnături, proiectul și expunerea de motive se vor înregistra, ulterior, în Parlament.

Inițiativa “Fără Penali în funcții publice”, inițiată de USR, propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: „Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”

Interdicția este una temporară, ce ar urma să înceteze odată cu intervenirea reabilitării, amnistiei post condamnatorii sau dezincriminării infracțiunii, adică situațiile care, potrivit legislației penale, conduc la eliminarea tuturor consecințelor rezultate din condamnare. Jurisprudența CEDO și tratatele internaționale la care România este parte nu permit interzicerea permanentă a dreptului de a fi ales.

Comitetul de inițiativă este prezidat de avocatul Mihai Badea, iar printre membri se numără filosoful Mihai Șora, scriitorul Gabriel Liiceanu, pianistul Dan Grigore, juristul Eugen Vasiliu, activistul civic Valeriu Nicolae, președintele Asociației Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu, membrii grupului “REZISTENȚA” Oana Negru și Mihai Tudorică, reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România Klaus Fabritius, precum și cetățeni implicați în acțiuni civice.