Incompetența PSD distruge companiile de stat din energie

Incompetența PSD distruge companiile de stat din energie

Uniunea Salvați România semnalează că decapitalizarea companiilor de stat a stopat orice investiție și astfel am ajuns să asistăm la un dezastru cauzat de un program de guvernare PSD-ALDE defectuos.

Efectele decapitalizării aplicate începând de anul trecut au început să se vadă acum. PSD-ALDE a dispus preluarea a 90% din profiturile companiilor de stat sub formă de dividende, lucru care a dus la dezintegrarea acestora și incapacitatea lor de a funcționa. Iar noi asistăm la acest experiment periculos impus de actuala coaliție de guvernare.

Reactoarele de la Nuclearelectrica intră aproape săptămânal în reparații fără nici o explicație. Transelectrica a raportat pentru prima dată în istoria ei o pierdere contabilă. Transgaz a realizat anul trecut doar 13,9% din programul de investiții și doar 26% din lucrările de reparații și mentenanță.

”Se înmulțesc semnele care ne dovedesc faptul că incompetența coaliției guvernamentale și dorința de a acapara orice resursă a bugetului de stat duc direct la distrugerea economică a României. Transelectrica are programe masive de investiții pentru reparații și dezvoltare pe care nu le va putea aplica niciodată. Dacă vi se pare un subiect departe de viața de zi cu zi, o să vedeți în curând efectele în facturile la bunuri și servicii”, a declarat Cristina Prună, deputat USR și membru în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.

Cauzele disfuncționalităților sunt multiple și se regăsesc în politicile economice ale actualei majorități. Revoluția fiscală a pus în dificultate mediul privat și companiile de stat. Este neclar cum PSD-ALDE va rezolva problema datoriilor către stat a marilor companii publice și cel mai bun exemplu este Complexul Energetic Hunedoara, unul dintre cei mai mari datornici.

Numirile politice sunt un alt factor determinant. S-au umplut companiile de stat de oameni fără competențe, numiți pentru sinecuri pentru a trage sfori în folosul PSD. Guvernanța corporativă a fost spulberată în Parlamentul României pentru că împiedica o capturare programatică a statului de către politicieni.

USR invită miniștrii Economiei și Energiei și directorii companiilor de stat din energie să se așeze la aceeași masă și să discute problemele cu care se confruntă în prezent companiile energetice de stat.  USR consideră că o primă soluție pentru situația actuală este de a renunța la colectarea dividendelor pentru a nu sugruma funcționarea acestor companii. PSD-ALDE trebuie să găsească alte resurse pentru a acoperi găurile bugetare create de haosul fiscal.

”Ne îndreptăm rapid spre un dezastru. Pentru a se confirma electoral, PSD pune pe butuci economia României fără nici un fel de regret. Ne aflăm în fața unui pericol uriaș pentru că îndreptarea greșelilor actualei majorități va necesita ani de zile. Nici nu mai putem vorbi de avantaje competitive, de dezvoltare regională, de asigurarea unei securități interne. Deja trebuie să luptăm pentru simpla supraviețuire economică a statului român”, a conchis Cristina Prună, deputat USR și membru în Comisia de Industrii și Servicii a Camerei Deputaților.