PREMIERĂ: USR va sesiza CCR pentru încălcarea dreptului la mediu sănătos

PREMIERĂ: USR va sesiza CCR pentru încălcarea dreptului la mediu sănătos

Uniunea Salvați România (USR) va ataca la Curtea Constituțională proiectul de lege care permite modificarea discreționară a limitelor ariilor naturale pentru desfășurarea unor proiecte miniere care au primit licențe înainte de anul 2007 (anul aderării României la UE). USR consideră că acest proiect de lege reprezintă un atac la dreptul cetățenilor la un mediu sănătos.

”Această lege încalcă flagrant mai multe directive europene, în special Directiva EIA și Directiva habitate, și chiar tratatul constitutiv al Uniunii Europene. Dincolo de toate acestea, legea încalcă, însă, în primul rând, dreptul la un mediu sănătos, prevăzut în articolul 35 din Constituția României. În plus, sunt ignorate și prevederile articolului 135 din Constituție, care obligă statul să ocrotească mediul înconjurător, să mențină echilibrul ecologic și să creeze condițiile necesare pentru creșterea calității vieții”, a declarat Mihai Goțiu, unul dintre senatorii USR care au pregătit sesizarea la CCR.

”Nu țin minte să mai fi fost sesizată Curtea Constituțională cu privire la încălcarea dreptului la mediu sănătos, dar e timpul ca politicienii Puterii să afle că acesta există, e prevăzut în Constituție și că distrugerea mediului reprezintă o încălcare a acestui drept”, a completat senatorul USR.

Înainte de a vota în Parlament legi care încurajează distrugerea ariilor naturale, parlamentarii PSD-ALDE ar trebui să consulte statisticile legate de calitatea vieții în România și să citească știrile despre dezastrele ecologice din țară. Nu a trecut decât o săptămână de la dezastrul ecologic din Cheile Lăpușului, unde apele toxice revărsate dintr-o fostă galerie de mină au distrus una dintre cele mai frumoase rezervații naturale din România.

”România are a treia cea mai mică speranță de viață din UE, cu 6 ani mai mică în comparație cu media europeană, conform Eurostat. Sănătatea este în strânsă legătură cu mediul și, mai ales, calitatea mediului. Dovadă este faptul că anual, în România, zeci de mii de decese sunt cauzate de poluarea aerului. Rolul ariilor naturale protejate și al rețelei europene din care aceste arii fac parte este de a menține echilibrul ecologic nu doar în România, ci și în Europa. În aceste condiții, nu e doar ne-constituțional, ci o dovadă de totală iresponsabilitate, să adoptăm legi care vor duce la agravarea unei situații care e, deja, deosebit de gravă în România”, a explicat Mihai Goțiu.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaților, cu 164 de voturi ”pentru”, 88 ”împotrivă” și 15 abțineri.

Înaintea votului, deputatul USR Cornel Zainea a avertizat că scoaterea din arii protejate a unor suprafețe care să permită dezvoltări economice incompatibile cu regimul juridic al unui sit Natura 2000 va atrage sancţiuni pentru România din partea Uniunii Europene pentru neîndeplinirea obligaţiilor asumate în domeniul conservării biodiversităţii.

USR a solicitat respingerea acestei iniţiative legislative până la evaluarea corectă a impactului efectelor distructive asupra ariilor protejate, astfel încât să evităm riscul declanșării unei noi proceduri de infringement, dar solicitarea a fost ignorată de majoritatea PSD-ALDE.

”În loc să investim în dezvoltarea sectoarelor de activitate terțiare care să crească nivelul de trai inclusiv în zonele mai sărace ale României, prelungim artificial activități distructive pentru mediu și pentru comunitățile locale, menținând România captivă într-o eră economică fără viitor”, a declarat deputatul USR Cornel Zainea.

Sesizarea de neconstituționalitate inițiată de Grupul Parlamentar al USR de la Senat a fost semnată și de senatori de la PNL și PMP.