GRECO confirmă că PSD-ALDE încearcă să dizolve justiția din România

GRECO confirmă că PSD-ALDE încearcă să dizolve justiția din România

Uniunea Salvați România consideră că raportul GRECO pe tema legilor justiției confirmă faptul că PSD-ALDE încearcă să dizolve justiția din România.

Guvernul a încercat să țină ascuns cât mai mult timp acest raport foarte critic cu privire la modificările aduse legilor justiției. În ciuda interesul public major, abia după trei săptămâni de la adoptarea raportului de către GRECO, ministrul Tudorel Toader a dat autorizația de publicare.  

Cu toate încercările de imagine ale liderilor PSD-ALDE, ce se întâmplă în România transpare pe plan extern, iar măsurile luate de aceştia ne vor duce nu doar afară din Europa, nu doar în zona iliberalismului Turciei sau al Rusiei, dar şi într-o zonă gri a statelor care eşuează în faţa cetăţenilor, pentru că nu vom mai avea justiţie”, a declarat președintele USR Dan Barna.

USR constată că raportul GRECO conține aceleași critici pe care opoziția le-a avut în timpul dezbaterilor pe legile justiției: lipsa transparenței și a obiectivității, încălcarea procedurilor parlamentare și ignorarea asociațiilor profesionale ale magistraților în analiza legilor ce urmau să fie adoptate, dar și implicațiile concrete ale acestor modificări.  

Mai grav este faptul că legile justiției au fost doar începutul, iar coaliția PSD-ALDE continuă planul de dizolvare a justiției din România cu modificarea Codurilor Penale.

Liviu Dragnea poate să vorbească în continuare cât de mult vrea despre statul paralel. Ceea ce fac oamenii lui în aceste momente reprezintă nu doar un stat paralel, ci o realitate paralelă nu doar la parcursul României, dar şi la normalitatea Uniunii Europene şi chiar a Europei şi lumii întregi, pentru că din GRECO fac parte 48 de state europene şi Statele Unite ale Americii”, a declarat președintele USR Dan Barna.

USR cere coaliției PSD-ALDE să ia în considerare avertismentele și recomandările ferme din raportul GRECO și să oprească procesul de adoptare a modificărilor la legile justiției. Aceste proiecte de reformă judiciară trebuie să se întoarcă în Parlament, astfel încât la următoarea reuniune plenară a GRECO (18 – 22 iunie 2018) România să nu se facă de rușine în fața partenerilor externi.

USR reamintește că Grupul de state împotriva corupției (GRECO) a decis să ceară explicații României cu privire la legile justiției printr-o procedură ad-hoc, folosită în împrejurări excepționale, atunci când există amenințări reale cu privire la încălcarea standardelor în lupta împotriva corupției.

Concluzia este una singură: coaliția PSD-ALDE a reușit într-un singur an și jumătate să anuleze toate progresele făcute de țara noastră în lupta anticorupție.