Pilonul II de pensii trebuie să rămână

Uniunea Salvați România critică decizia guvernului de a elimina Pilonul II de pensii, deoarece este singura șansă la o pensie decentă pentru românii care contribuie acum la sistemul public de pensii, care se confruntă cu un deficit puternic de finanțare.

USR atrage atenția că Pilonul II de pensii a apărut din nevoia de a rezolva o problemă ce va deveni acută în viitor, când numărul pensionarilor va fi mai mare decât numărul celor angajați, având în vedere că la nivel mondial România va înregistra una dintre cele mai drastice reduceri a populației în perioada 2017-2050.

”De când a fost creat, Pilonul II de pensii și-a dovedit utilitatea prin randamentele sale, aducând câștiguri nete românilor ce au contribuit prin acest sistem. Mai mult, de pe urma acestui pilon a avut de câștigat economia națională, deoarece mare parte din sume s-a reinvestit în România (92% din activele de circa 9 mld. EUR). De asemenea, Pilonul II a asigurat o stabilitate mai mare a pieței financiare interne și a dat un plus de valoare Bursei de Valori București”, a declarat senatoarea USR, Silvia Dinică, membră în Comisia economică de industrii și servicii.

Amintim că sistemul cu cei trei piloni de pensie a fost gândit astfel încât aceștia să se completeze, nu să fie în concurență. Pe măsură ce scăderea și îmbătrânirea populației vor pune o presiune tot mai mare pe Pilonul I, persoanele la vârsta pensionării ar putea să-și asigure venituri suplimentare prin Pilonul II.

”În Raportul de țară publicat săptămâna trecută, Comisia Europeană a criticat reducerea contribuției la Pilonul II și afirmă că a fost motivată de probleme fiscale pe termen scurt, fără legătură cu performanța bună a fondurilor de pensii private, contrazicând astfel declarațiile guvernanților noștri”, a conchis senatoarea USR Silvia Dinică.

USR susține păstrarea Pilonului II de pensii ca o formă de asigurare a unei pensii private suplimentare și respectarea principiului contributivității în sistemul public de pensii cu limitarea pensiilor speciale la cazuri excepționale.