USR cere Guvernului să publice criteriile pentru selecția proiectelor dedicate Anului Centenar

USR cere Guvernului să publice criteriile pentru selecția proiectelor dedicate Anului Centenar

Uniunea Salvați România critică vehement lipsa de transparență a Guvernului în privința proiectelor pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri. Idealul înfăptuit în urmă cu 100 de ani este batjocorit în fiecare zi prin proasta organizare şi dezinteresul total pe care îl arată liderul PSD Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă sau ministrul Culturii George Ivaşcu, față de acest an cu valoare de simbol istoric.

După ce a trecut un sfert din anul Centenarului, Comitetul interministerial a publicat în sfârșit o listă cu 43 de proiecte aprobate pentru finanțare, listă care conține doar titlul și beneficiarul fiecărui proiect, fără niciun fel de descriere. Mai mult, lista nu conține sumele de bani alocate pentru fiecare proiect, ci doar un buget total de 14.887.921 lei pentru aceste proiecte. De la publicarea listei, a trecut aproape o lună de zile în care Comitetul pentru Centenar nu a mai adus niciun fel de clarificări cu privire la aceste proiecte, ceea ce reprezintă o adevărată bătaie de joc.

„Lista în sine nu ne ajută cu nimic pentru a înțelege logica, criteriile și obiectivele urmărite în procesul de selecție a proiectelor câștigătoare. În lipsa unor explicații, rămânem cu mai multe întrebări. De exemplu: Care este legătura între Centenar și cursurile pentru tinerii diplomați organizate de către Ministerul Afacerilor Externe (proiectul Cea de-a XXV-a ediție a Cursurilor Internaționale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomați la Brașov și Alba Iulia)? De altfel, MAE deține un număr de 8 din 43 de proiecte aprobate, în condițiile în care este ordonator principal de credite și are propriul buget de activități”, a declarat Iulian Bulai, deputat USR, membru al Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților.

Bugetul total pentru Anul Centenar a fost împărțit între ministere, precum și alte instituții centrale, cum este ICR, (cu un număr total de 35 de proiecte), în timp ce muzeele și instituțiile din teritoriu cu greu își găsesc loc pe listă (doar 8 proiecte). Poate cineva din Ministerul Culturii să răspundă la întrebarea de ce lipsesc cu desăvârșire instituțiile independente, ONG-urile, operatorii culturali de-la-firul-ierbii care să dea dinamism și să atragă public nou și tânăr pentru aniversarea Centenarului?

Uniunea Salvați România cere în mod public Guvernului PSD-ALDE să comunice criteriile de selecție a proiectelor pentru Anul Centenar și sumele alocate pentru fiecare dintre ele. Deputatul Iulian Bulai a transmis deja ministrului Culturii George Ivașcu mai multe interpelări pe acestă temă, la care așteaptă răspunsuri.

„Încă o dată, amatorismul guvernului PSD-ALDE ne face perdanţi în faţa istoriei. Ne aflăm astăzi în postura de a rata total Centenarul Marii Uniri, marcat până acum mai degrabă de trusturi de presă şi ONG-uri decât de Guvern, care în afară de câteva exerciții palide de imagine, nu pare a fi în stare de altceva. Nu vorbim de marile personalităţi care au făurit România modernă, nu vorbim de reformele care au pus temeliile noastre, nu vorbim de valori, de istorie, de limbă și absolut deloc despre viitor”, a declarat președintele USR Dan Barna.