PSD vrea să mai pună mâna pe încă o instituție importantă, de data aceasta, pe Consiliul Concurenței. Peste 100 de parlamentari PSD au inițiat un proiect de modificare a Legii Concurenței nr. 21/1996 care schimbă modul în care este numită conducerea acestei instituții.
Consiliul Concurenței este instituția care s-a opus în ultimul an tentativelor PSD de a instaura un monopol în diverse domenii, începând cu piața tranzacționării gazelor naturale și până la piața manualelor școlare.
În prezent, legea precizează că numirile în fruntea Consiliului Concurenței sunt făcute de către un Colegiu Consultativ alcătuit din reprezentanți ai mediului de afaceri și din universități, din reprezentanți ai organizațiilor de protecție a consumatorilor și ONG-uri. PSD vrea să modifice legea astfel încât Parlamentul să desemneze conducerea Consiliului Concurenței.
Proiectul PSD introduce, de asemenea, o condiție nouă de eligibilitate a președintelui Consiliului Concurenței, în sensul că trebuie să fi îndeplinit o funcție de conducere cu largi responsabilități pentru o perioadă de cel puțin 15 ani. Dacă legea se modifică, atunci, actualul șef al instituției poate fi demis, deoarece el nu va putea respecta această regulă.
Proiectul a fost votat astăzi în cadrul Comisiei de industrii și servicii, în pofida punctului de vedere negativ al guvernului, cu pagini întregi de argumente și referințe la legislația europeană care arată clar că modificările propuse sunt nocive.
Mai grav, proiectul dezbătut astăzi în Comisie conținea însemne olograf ce nu au fost însușite de toți cei 100 de inițiatori pesediști ai proiectului. Cu alte cuvinte, textul proiectului a fost un fals și nu reprezintă versiunea inițială înaintată Biroului Permanent de la Senat.
USR, prin deputata Cristina Prună, a votat împotrivă și va încerca să blocheze acest proiect prin care o instituție vitală pentru asigurarea mediului concurențial normal este adusă sub controlul politic al PSD.
„Acest proiect respectă tiparul PSD: nu are la bază un studiu de impact și nu a fost elaborat prin consultarea factorilor implicați. E doar voința PSD de a controla o nouă instituție. Modificările PSD ar afecta în mod clar independența politică, imparțialitatea instituției în raport cu interesele diverșilor jucători din economie, precum și transparența acesteia”, a declarat deputata USR Cristina Prună, membră în Comisia de industrii și servicii.