Ministrul Educație, vinovat de condamnarea României la sărăcie și înapoiere

Ministrul Educație, vinovat de condamnarea României la sărăcie și înapoiere

La dezbaterea moțiunii împotriva ministrului Educației Valentin Popa, senatorul USR Mihai Goțiu a transmis de la tribuna Senatului că alocarea discreționară a locurilor bugetate reprezintă o răzbunare mizerabilă împotriva unor universități, a acelor universități care, în conformitate cu criteriile internaționale, au rezultate care le plasează, în mod constant, pe primele poziții în România.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei a fost depusă de parlamentari de la USR şi PNL și se intitulează ”PSD vinde locurile în Universităţi clientelei sale politice”. USR consideră că decizia Ministrului de repartizare a locurilor în facultăți este subiectivă, contrară meritului şi performanţei, nu este fundamentată obiectiv şi este extrem de nedreaptă pentru studenţi.

Redăm integral discursul senatorului Mihai Goțiu:

“Domnule ministru Valentin Popa sunteți vinovat.

Sunteți vinovat de promovarea incompetenței, imposturii, clientelismului și arbitrariului într-un domeniu esențial pentru viitorul României: EDUCAȚIA!

Modul în care ați alocat, din burtă, fără criterii, locurile bugetate din învățământul superior pentru anul universitar 2018/2019, la nivel de licență, masterat și doctorat, nu lasă loc de interpretări. Nu există nicio metodologie care să stea la baza acestei alocări, lucru pe care, de altfel, l-ați recunoscut în mod public, într-un răspuns oficial la o întrebare pe care v-am adresat-o în calitate de senator. Ați alimentat un conflict în Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior (CNSPIS) pentru a avea un pretext să contestați metodologia propusă de acest organism. Ce ați pus în locul propuneri CNSPIS? Părerisme și pseudo-criterii născute din răzbunare și frustrare!

Ați exportat, însă, în spațiul public și în mediul universitar un conflict. Un conflict artificial între universitățile care au primit mai multe locuri bugetate și cele care au primit mai puține, sub pretextul promovării domeniilor prioritare. În fapt, ați prioritizat plăți către universități ale căror rectori v-au susținut la numirea în funcție.

Argumentul pe care l-ați adus, al domeniilor prioritare este, oricum, unul fals: prioritară este, în primul rând, CALITATEA EDUCAȚIEI, nu creșterea din pix a numărului de locuri pentru un domeniu sau altul. Degeaba o să avem mai mulți absolvenți în diferite domenii, atâta vreme cât calitatea pregătirii acestora lasă de dorit sau, în cel mai fericit caz (dacă se poate numi fericit un astfel de caz) nu se poate verifica. Iar calitatea educației oferite de universitățile din România nu se poate verifica pentru că, nu este nici un secret, sunteți unul dintre opozanții notorii, chiar vârful de lance al contestării și blocării ierarhizării și clasificării instituțiilor de învățământ superior din țara noastră, așa cum Legea Educației Naționale o prevede și o cere în mod expres.

Domnule ministru Valentin Popa, ceea ce ați făcut prin alocarea discreționară a locurilor bugetate reprezintă o răzbunare mizerabilă împotriva unor universități, a acelor universități care, în conformitate cu criteriile internaționale, au rezultate care le plasează, în mod constant, pe primele poziții în România. E o răzbunare prostească, născută dintr-o frustrare specifică incompetenților și impostorilor, care își închipuie că printr-o semnătură (fie chiar și de ministru) își pot ascunde și își pot justifica mediocritatea. Răzbunarea nu va afecta doar universitățile care au dovedit că pot performa, ci și pe cele, aparent favorizate de alocare. Atâta timp cât sunt recompensate pe criterii discreționare și clientelare, nu va exista o motivație pentru a crește calitatea serviciilor educaționale pe care le oferă. Cel mult le încurajați să-și crească gradul de obediență față de decidenții politici.

Mai grav, însă, e faptul că răzbunarea va lovi întreaga societate românească și, mai ales, viitorul acesteia. Atunci când vrei să sabotezi o țară, atunci când vrei să o menții la un nivel de subdezvoltare, iar pe cetățenii acesteia captivi într-un sistem tribal și clientelar, îi ataci educația. D-le ministru Valentin Popa, modul în care ați decis alocarea locurilor bugetate pentru universități reprezintă un sabotaj la adresa educației din România și, implicit, un sabotaj la adresa viitorului României. D-nule ministru, orgoliile și frustrările d-voastră blochează dezvoltarea țării și condamnă România la sărăcie și înapoiere!

Pentru că ne pasă de viitorul educației din România și de viitorul modern și european al acestei țări, noi, senatorii USR, vom vota pentru demiterea d-voastră. Stimate colege și stimați colegi din Senat, tot în numele grupului USR, vă solicit și d-voastră să votați pentru demitere. Asta dacă vă pasă cu adevărat de Educația și viitorul României.”