USR susține marșul “Împreună pentru A8” de la Iași la București

USR susține marșul “Împreună pentru A8” de la Iași la București

Uniunea Salvați România sprijină marșul organizat de grupurile civice “Împreună pentru A8” și “Moldova vrea autostradă” care va avea loc pe data de 19 mai. La marș sunt așteptate câteva sute de mașini care vor pleca din Piața Unirii, din Iași, și vor avea ca destinație finală sediul Guvernului din București.

Scopul inițiative civice este de a trage un semnal de alarmă guvernanților responsabili de dezvoltarea infrastructurii rutiere din România de a-și asuma măsuri concrete, transparente și reale pentru demararea lucrărilor de construire a autostrăzilor din Moldova, a autostrăzii A 8 (Ungheni-Iași-Târgu Mureș) dar și a autostrăzii A 7 (Buzău-Focșani-Bacău-Roman-Pașcani).

Moldova este singura provincie istorică fără vreun kilometru de autostradă construit, iar consecințele sunt izolarea economică, pierderea de oportunități și de vieți pe șosele.

“Cele două autostrăzi A8 și A7 sunt două axe vitale pentru economia Moldovei. Ambele proiecte sunt ultra întârziate, ținute la sertar și abandonate de guvernarea PSD, așa că oamenii au tot dreptul să fie revoltați. Credem că protestele sunt o metodă justificată de a pune presiune pe construirea autostrăzilor”, a declarat deputatul USR Cătălin Drulă, membru în Comisia pentru transporturi și infrastructură.

Lipsa unei autostrăzi care să lege regiunea Moldovei de Europa înseamnă risipirea anuală a investițiilor și ținerea în sărăcie a locuitorilor din această zonă pentru generații întregi.

“La 100 de ani de la Marea Unire, nu avem nicio autostradă care să traverseze munții, iar distanțele dintre provinciile istorice sunt parcă și mai mari din cauza lipsei infrastructurii moderne. Moldova parcă nici nu a existat pe hărțile de la Transporturi. Nu avem autostradă Iași – București, nu avem autostradă Iași – Cluj. Nu numai că nu există, dar nici speranțe nu sunt că ar putea exista prea curând”, susține deputata USR de Iași, Cosette Chichirău.

USR sprijină inițiativa societății civile din Iași și încurajează membrii și simpatizanții să participe în număr cât mai mare la această acțiune civică de responsabilizare a celor care ne guvernează.

Deplasarea celor care vor participa la marș se va face în două coloane de autovehicule printre care vor fi autoturisme, motociclete, furgonete, autocare, urmând ca fiecare dintre coloane să plece din Iași spre București pe drumuri diferite, unul spre Târgu Frumos și celălalt prin Vaslui. La ora 13:00 cele două coloane se vor întâlni la Tișița și la ora 17:00 vor fi întâmpinați de susținători la intrarea în București, urmând să meargă împreună spre clădirea Guvernului pentru a cere echitate pentru Moldova.

“Până nu încep construcțiile de autostrăzi, politicienii nu vor mai avea deloc liniște în Moldova. Lipsa de responsabilitate și incompetența autorităților continuă să fie principala cauză care ține dezvoltarea României pe loc. Orice țară civilizată are nevoie de autostrăzi. Atragerea de investiții, crearea de locuri de muncă dar și siguranța la deplasare sunt dependente de aceste sisteme rutiere avansate. Ignorarea acestei regiuni istorice este de fapt ignorarea întregii Românii”, a conchis George Țăranu, membru al Biroului Național USR.