USR condamnă presiunea lui Tudorel Toader asupra procurorilor

USR condamnă presiunea lui Tudorel Toader asupra procurorilor

Uniunea Salvați România condamnă presiunea pe care ministrul justiției Tudorel Toader o pune asupra procurorilor prin declarațiile sale potrivit cărora ar trebui să se facă cunoscute numele celor responsabili de anchete care s-au finalizat cu achitări.

“În loc să vină la Comisie și să dezbată proiectele pe justiție, ministrul Tudorel Toader face liste cu procurori. Listele negre ar trebui să conțină explicații asupra legilor justiției care se dezbat zilele acestea în Parlament și nu date despre procurori. Prin declarația sa, ministrul încalcă independența justiției și arată lipsă de profesionalism. Două lucruri pe care le întâlnim deseori în retorica PSD-ALDE însă nu putem tolera declarații precum cele care pun la îndoială activitatea procurorilor”, a declarat deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia de Justiție, membru în Comisia juridică, de disciplină și imunități.

USR califică drept o gravitate fără margini afirmația ministrului Toader potrivit căreia o anchetă încheiată cu achitare este o represiune nedreaptă, deoarece astfel se încalcă independența justiției și pune la îndoială activitatea procurorilor. Amintim că vinovăția unui procuror este stabilită de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în materie disciplinară, și de instanțele de judecată în materie penală, și nicidecum Ministrul Justiției.

Ne așteptăm ca CSM să se autosesizeze în privința declarațiilor ministrului Toader pentru apărarea reputației procurorilor a căror autoritate este subminată constant de PSD-ALDE prin ministrul justiției Toader.