PSD și ALDE se pregătesc să dea un nou atac la viitorul românilor și la economia națională

PSD și ALDE se pregătesc să dea un nou atac la viitorul românilor și la economia națională

USR solicită guvernului Dăncilă să facă publice imediat planurile sale cu privire la pilonul II de pensii și să se consulte transparent cu toate părțile interesate, mai ales cu beneficiarii acestor sume, înainte de luarea oricărei decizii referitoare la pilonul II de pensii.

În disperarea de a colecta mai mulți bani pe care mai apoi să îi cheltuie în mod haotic pentru clientela politică proprie, Guvernul PSD-ALDE a redus deja contribuțiile lunare la pilonul II de pensii cu 12%, începând cu 01.01.2018. De dragul cheltuielilor momentului, majoritatea politică actuală e dispusă să sacrifice viitorul financiar al cetățenilor români.

Tendințele demografice confirmate de Institutul Național de Statistică ne arată că pensiile de stat, pilonul I de pensii, nu vor putea garanta un trai decent la vârsta pensionării pentru cei care lucrează astăzi. În câțiva ani vom ajunge la situația regretabilă ca unui angajat să îi revină mai mult de un pensionar ceea ce va face imposibilă plata unei pensii de stat care să acopere nevoile de bază ale unei persoane în vârstă.

Tocmai de aceea a fost gândit pilonul II de pensii, un sistem de economisire și investire, pe bază de conturi personale, conform unui model practicat de țările dezvoltate. În 10 ani s-au acumulat 35 de miliarde de lei în conturile personale ale contribuitorilor la pilonul II de pensii, la care se adaugă alți 7 miliarde de lei câștigați pe baza investițiilor realizate din sumele colectate. Așadar avem 9 miliarde de euro economii pentru pensionarii de mâine, angajații de astăzi.

USR consideră că orice măsura de reducere suplimentară sau de îngreunare a participării la pilonul II de pensii reprezintă un dublu atentat: (1) la proprietatea privată a fiecăruia dintre cei 7 milioane de titulari de conturi ai pilonului II de pensii și (2) la piața de capital exclusiv românesc, fondurile de pensii private fiind cei mai mari investitori pe piața autohtonă de capital.

USR solicită reprezentanților majorității PSD – ALDE să înceteze propaganda mincinoasă referitoare la pilonul II de pensii și să prezinte cifrele reale referitoare la (1) comisioanele reglementate strict ce sunt percepute de administratori și la (2) randamentul real al pilonului II de pensii. Reprezentanții PSD-ALDE trebuie să înceteze prezentarea idealizată a pilonul I de pensii – care nu are randament și e deficitar cu miliarde de lei anual – și să spună adevărul că randamentul pilonului II de pensii din România este printre cele mai mari din UE, că banii din pilonul II sunt investiți conform legii, în condiții stricte și că sunt garantați.

USR susține creșterea cotei de contribuție la pilonul II, la cel puțin 4,25% din venitul brut, astfel încât contribuțiile românilor pentru pensiile viitoare să nu scadă după revoluția fiscală introdusă de Ordonanța 79. În acest sens, reprezentanții USR au depus în comisiile de Muncă din Parlament amendamente, care însă au fost respinse de majoritatea PSD-ALDE.