USR organizează dezbaterea Fake news: pot decide alegerile din România?

USR organizează dezbaterea Fake news: pot decide alegerile din România?

Știrile false hotărăsc președinți, încurajează epidemii și împart oamenii în tabere adverse. În multe țări, dezbaterea despre fake news este un subiect fierbinte. În SUA, în Marea Britanie și Franța, țări cu tradiție democratică solidă, comisii oficiale de anchetă au constatat că alegerile prezidențiale sau referendumul pentru Brexit au fost semnificativ influențate de știri fabricate. Știrile false sunt create special pentru a manipula și a dezinforma, dând naștere astfel tensiunilor sociale, polarizării și neîncrederii.
În contextul unui peisaj mediatic cu derapaje majore precum cel din România, Uniunea Salvați România organizează dezbaterea Fake news: pot decide alegerile din România?, care va avea loc vineri, 22 iunie, de la ora 13.30, la Impact Hub, Splaiul Unirii, nr 165, Timpuri Noi Square, etaj 1, sala San Francisco.

Cum au influențat stirile fabricate alegerile din SUA și votul pt Brexit, ce este EU DisinfoLab, cum se apără Uniunea Europeană de pericolul știrilor false și ce putem face în contextul alegerilor din 2019 și 2020 pentru a preveni dezinformarea sunt câteva dintre subiectele care vor fi abordate în cadrul dezbaterii.

Martin Mycielski, director de comunicare al think-tank-ului EU Disinfolab, Ioana Avădani, directorul Centrului pentru Jurnalism Independent, Lucian Mîndruță, jurnalist, Nicolae Ștefănuță, funcționar european responsabil cu relația dintre Parlamentul European și Congresul American, si Nicolae Țîbrigan, expert al Laboratorului de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică, vor participa la dezbaterea moderată de senatoarea Silvia Dinică.

„Dezinformarea este principalul instrument al războiului informațional, care a divizat deja societăți întregi, din Statele Unite până în Marea Britanie. Nu putem permite ca dezinformarea să erodeze Uniunea Europeană”, a declarat Martin Mycielski.

„Românii sunt cei mai mari consumatori de știri false din Europa de Est, ne arată studiul din 2016 realizat de GLOBSEC. Suntem campioni europeni la crezut știri false și fabulații afișate de site-uri fantomă. Mai mult de un sfert dintre români consideră site-urile de propagandă și dezinformare ca fiind surse relevante de informare. Gândiți-vă ce înseamnă unul din patru români sau ce înseamnă milioane de români la nivel național. Fenomenul este cu atât mai periculos, cu cât persoanele expuse la știri false răspândesc informațiile în rândul familiei, prietenilor sau cunoscuților”, a precizat gazda evenimentului, Silvia Dinică, senator USR.

Care este starea de sănătate a democrației într-un astfel de context, plin de dezinformare? Aceasta a fost întrebarea cu care am pornit la drum în organizarea acestei dezbateri. La fel de important de analizat este însă felul în care poate afecta fenomenul fake news sezonul electoral 2019 -2020, când vom avea în România patru rânduri de alegeri consecutive. Se pot câștiga alegerile prin manipularea surselor de informații?