USR cere CCR să respecte recomandările Comisiei de la Veneția

USR cere CCR să respecte recomandările Comisiei de la Veneția

Uniunea Salvați România cere CCR să respecte recomandările Comisiei de la Veneția în privința celor trei legi ale justiției. În caz contrar, după promulgare USR va iniția în procedură de urgență modificarea lor potrivit recomandărilor Comisiei.

Comisia de Veneția confirmă ceea ce USR a strigat, inclusiv la portavoce, în Parlamentul României: legile justiției date de majoritatea PSD-ALDE știrbesc independența justiției și reprezintă un mare pas înapoi pentru România!

”Ceea ce Curtea Constituțională a României s-a făcut că nu vede, ba dimpotrivă, a dat și o mână de ajutor la subordonarea justiției unui ministru numit politic, a văzut clar Comisia de la Veneția. Poate că puțină distanță față de Liviu Dragnea l-ar ajuta și pe Valer Dorneanu să observe mai limpede că legile justiției și codurile penal și de procedură penală nu servesc statului de drept și interesului superior al României și cetățenilor ei”, a declarat președintele USR Dan Barna.

După ce această opinie a ajuns la București, Liviu Dragnea ar trebui să renunțe la planurile de a arunca complet în aer ordinea politică și legală prin adoptarea prin OUG a codurilor penale sau a legilor justiției.

Uniunea Salvați România consideră că CCR se află în fața unui test al adevărului: își va respecta această instituție misiunea și va lua în considerare recomandările Comisiei de la Veneția sau va continua să asculte ordinele PSD-ALDE de a submina independența justiției prin modificările nocive ale legilor justiției?

Toate cele trei legi ale justiției se află în acest moment pe masa CCR. Președintele Klaus Iohannis a depus sesizare pe 29 iunie cu privire la legea 304, pe 7 iulie a contestat legea 317 și pe 13 iulie a atacat legea 303. Toate aceste legi se pot întoarce în Parlament dacă CCR ia în considerare recomandările Comisiei de la Veneția.