Deputata USR Cristina-Ionela Iurișniți, președinta Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților amintește că, după ce în februarie 2018 premierul a folosit termenul de ”autist” cu sens peiorativ, și-a declarat public ”sprijinul ferm pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de natura acestora”. Totodată, Viorica Dăncilă a declarat că va ”folosi toate pârghiile legale pentru a pune în practică, în cel mai scurt timp, măsuri active destinate rezolvării dificultăților pe care le întâmpină semenii noștri”.
Cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului (2 aprilie), deputatul USR a adresat premierului o interpelare, solicitând urgentarea măsurilor promise pentru dezvoltarea serviciilor sociale oferite categoriilor vulnerabile de către ONG-urile acreditate și asigurarea accesului gratuit la terapii de recuperare destinate persoanelor cu tulburări de spectru autist (TSA) și tulburări psihice. Interpelarea a fost înregistrată la Camera Deputaților în 17.04.2018, după cum se poate verifica și pe site-ul instituției.
Deși în Regulamentul Camerei Deputaților la Art. 201 alin. (2) se stipulează clar că ”Guvernul şi fiecare dintre membrii săi sunt obligaţi să răspundă la interpelări în cel mult două săptămâni. Pentru motive temeinice, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor poate acorda un singur termen de 15 zile”, premierul Dăncilă nu a răspuns nici după trei luni deputatului USR Iurișniți.
”În România persoanele diagnosticate cu tulburări de spectru autist nu beneficiază de egalitate de șanse, fiind extrem de dificil să-și exercite drepturi fundamentale: la educație, la sănătate, libertatea de mișcare etc. În prezent, recuperarea și îngrijirea copiilor cu autism cad doar pe umerii părinților, care se descurcă așa cum pot, pe cont propriu sau cu sprijinul organizațiilor neguvernamentale din domeniu”, atrage atenția autoarea interpelării, președintele Comisiei pentru egalitate de șanse pentru femei și bărbați din Camera Deputaților.
În prezent, nu există date oficiale privind numărul persoanelor cu autism din țara noastră, dar anual, circa 3000 de copii sunt diagnosticați cu TSA, iar estimările organizațiilor neguvernamentale privind numărul tuturor celor care au autism variază până la 200.000. În alte țări europene, copiii cu autism sunt integraţi în şcoli, li se asigura transportul, iar terapia este gratuită; totodată, și familiile celor diagnosticați cu autism beneficiază de consiliere psihologică.
În România există atât o lege care prevede servicii gratuite pentru copiii cu autism, cât și o strategie pentru ca aceşti copii să poată fi ajutaţi să ducă o viaţă normală. Cu toate acestea, terapiile extrem de costisitoare indicate în aceste afecțiuni nu sunt decontate, nu există specialiști suficienți în instituțiile de resort, unitățile de învățământ de stat resping copiii cu tulburări de spectru autist și educația nu este adaptată nevoilor acestora.
Pentru persoanele tinere și adulte cu TSA, care au nevoie de servicii intensive de sprijin pe toată durata vieții legislația în vigoare nu prevede altceva decât o simplă indemnizație de dizabilitate. ”Lipsa investiţiilor în serviciile sociale pentru aceștia duce la scăderea calităţii vieţii persoanelor afectate, cât și a familiilor acestora și a întregii comunități”, conchide deputatul USR Cristina-Ionela Iurișniți.