USR solicită public ca Avocatul Poporului să se autosesizeze după violențele de la mitingul diasporei

USR solicită public ca Avocatul Poporului să se autosesizeze după violențele de la mitingul diasporei

USR solicită public ca Avocatul Poporului să se autosesizeze cu privire la evenimentele de o violență fără precedent din data de 10 august 2018 din Piața Victoriei.

Instituția Avocatul Poporului are drept scop apărarea drepturilor și libertăților persoanelor fizice în raporturile acestora cu autoritățile publice. (Cap. 1, Art. 1, Legea nr. 35/13 martie 1997)

La mitingul din 10 augsut s-au folosit grenade cu gaze lacrimogene împotriva protestatarilor pașnici. Nu a contat că sunt copii, bătrâni, femei însărcinate. Jandarmeria nu a extras din mulțime zecile de persoane care instigau la violență. În schimb, jandarmii au bătut persoane pașnice care stăteau cu mâinile sus. Sunt mii de înregistrări cu actele violente ale acestora și mii de relatări publice ale evenimentelor făcute de cei aflați la protest.

În aceste condiții, Avocatul Poporului are obligația de a declanșa o anchetă cu privire la abuzurile comise de Jandarmerie în timpul mitingului.

Conform unei informări ISU București 440 de persoane au primit îngrijiri medicale în timpul protestului, iar 65 de persoane au fost transportate la spital.